A co jedí v Rumunsku? Zelné závitky plněné masovo-zeleninovou směsí.
Suroviny:
300 g dlouhozrnné rýže
2 mrkve
olej na smažení
1 kořenová petržel
2 cibule
3 lžíce rajčatového protlaku
600 g vepřového mletého masa
1 lžíce sušeného kopru
zakysaná smetana
sůl, pepř
Postup:
Rýži zalijte horkou vodou a nechte ji 15 minut odstát. Pak ji sceďte. Na oleji osmahněte na tenké proužky nebo kostičky nakrájenou mrkev, petržel a cibuli. Poté zeleninu zalijte rajčatovým protlakem. Smažte tak dlouho, dokud mrkev nezměkne. Zeleninu smíchejte s rýží.
Dále na oleji orestujte maso. Osolte ho, opepřete a dochuťte koprem. Opět všechno smíchejte s rýží a zeleninou. Směs nechte vychladnout. Zelnému listu odřízněte řapík a krátce všechny listy povařte ve vroucí osolené vodě.
Do každého listu přidejte 2 lžičky směsi a stočte ho do balíčku. Všechny balíčky umístěte do kastrolu a zalijte je vroucí vodou. Vařte na středním plameni asi 30 minut. Namáčejte je do smetany.