Teplé zelné placky se škvarky, slaninou a sádlem přijdou k chuti ve všední dny i o svátcích.
Suroviny – 1 a ½ hrnku kysaného bílého zelí – 1 hrnek hladké mouky – 1 hrnek škvarků – 1 vejce – 50 g slaniny – 50 g sádla – sůl, pepř – drcený kmín – pečicí papír – bylinky na ozdobu
Postup
1. Zelí slijte, nechte okapat a pak ho ještě pokrájejte na drobné nudličky. V míse promíchejte mouku, nadrobno pokrájenou slaninu, nasekané škvarky, sůl, pepř a kmín.
2. Přidejte zelí a rozpuštěné sádlo a v případě potřeby zahustěte ještě moukou.
3. Z těsta tvořte placky, které dávejte vedle sebe na plech vystlaný pečicím papírem. Pečte při 200 °C dozlatova.
4. Placky podávejte posypané bylinkami třeba s jogurtovo-majonézovým dipem.