Suroviny:
400 g kysaného zelí
150 g škvarků
250 g hladké mouky
1 vejce
1 brambora
1 cibule
1 lžička kmínu
sůl
pepř
sádlo
Postup:
Z kysaného zelí slijte nálev a nechte ho okapat v cedníku. Poté ho přesuňte na prkénko a nakrájejte ho na menší kousky, aby se s ním lépe pracovalo.
Bramboru uvařte doměkka, nechte ji zcela vychladnout a nastrouhejte ji na jemném struhadle. Škvarky, pokud jsou velké, nakrájejte na drobné kousky, v opačném případě je krájet nemusíte.
Ve velké míse smíchejte zelí, nastrouhanou bramboru, škvarky, vejce, hladkou mouku a nakrájenou cibuli. Směs ochuťte solí, pepřem a celým kmínem. Vařečkou vše promíchejte, aby se všechny suroviny dobře spojily.
Rukama tvořte placičky a ty smažte v rozpáleném sádle z obou stran dozlatova. Po usmažení je přesuňte na papírové utěrky, abyste se zbavila přebytečného tuku.
Placičky podávejte ještě teplé, doplněné o trochu zakysané smetany nebo hrnek podmáslí. Skvěle si však na nich pochutnáte i druhý den za studena.
Tip!
Místo škvarků můžete použít uzenou plec.
Hele, tohle vypadá jako pořádná pecka pro chuťový pohárky. Zelí a škvarky, no to je něco!
Moc se mi líbí ten recept, hlavně že používáte kysaný zelí, který je zdravý. Jen bych možná dala mín škvarků, přeci jen chcem být trochu fit.
Tohle zní jako skvělý nápad na něco netradičního k večeři. Kombinace zelí a škvarků je prostě geniální!