Jednoduchá kombinace zelí, brambor a uzených žeber rozhodně nezklame. Díky těmto ingrediencím vytvoříte opravdu poctivou a chutnou polévku, která vás v mrazivé zimě zahřeje na těle i na duši.
Potřebujete:
✿ 250 g uzených žeber
✿ 4 brambory
✿ 500 g kysaného zelí
✿ 1 cibuli
✿ 5 malých nakládaných feferonek
✿ 2 lžičky sladké papriky
✿ 250 ml sladké smetany
✿ 2 lžíce sádla
✿ 2 lžíce mouky
✿ 2 stroužky česneku
✿ sůl
1. Žebra uvařte ve vodě cca 1,5 hod. doměkka, pak je vyndejte z hrnce a nakrájejte na kusy. Do uzeného vývaru dejte vařit brambory. Mezitím vymačkejte zelí a překrájejte ho na menší kusy a přidejte do vývaru k měkkým bramborám.
2. Na pánvi na sádle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Pak ji zasypejte moukou, osmahněte a přisypejte papriku. Promíchejte, přidejte do polévky, vložte pokrájené feferonky a maso a 10–15 minut povařte.
3. Zalijte smetanou a nechte 1–2 minuty prohřát. Přidejte prolisovaný česnek a podle chuti dosolte. Na talíři můžete ozdobit zakysanou smetanou nebo sekanými bylinkami.
Zelná polévka s uzenými žebry má své kouzlo, nicméně někdy je fajn zaměnit sladkou papriku za pálivou, pro trochu pikantnější chuť.
To zní jako perfektní zimní jídlo, akorát bych tam možná přidala ještě trošku feferonek pro šmrnc!
O tomhle jsem ještě neslyšela, ale kombinace zelí a uzených žeber zní jako dobrá volba na zimu.
Polévka je grunt, jak říkávala babička! Tahle vypadá fakt poctivě a určitě zahřeje. Petráček by si toho měl víc všímat!
Minule jsem dělala zelňačku bez žeber, ale tahle verze vypadá super. Uzený žebra tomu určitě dají šmrnc!
To zní fakt dobře, hlavně ty uzený žebra a zelí! Určitě to zkusím, až bude zima zase kousat.