Zelná polévka má svou tradici především na Valašsku, ale s různými obměnami ji najdete nejen u nás, ale i v zahraničí.
Ingredience:
400 bílého kysaného zelí
3 velké brambory
150 g pikantní klobásy
120 g slaniny
200 ml zakysané smetany
máslo
1 lžička mleté červené papriky
60 ml mléka
sůl, pepř, kmín
1 lžíce hladké mouky
bobkový list, nové koření
Postup:
Do velkého hrnce dejte vařit zelí i s nálevem. Přidejte bobkový list a nové koření. V druhém hrnci začněte vařit vodu, na kostky nakrájené brambory a kmín. Orestujte si na kostičky nakrájenou slaninu, nasekanou cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu.
V mléce si rozmíchejte mouku. Měkké brambory i s vodou přilijte k zelí a vlijte mléko s moukou. Nakonec do polévky vhoďte cibulku, klobásu a slaninu. Nechte probublávat 15 minut. Dochuťte solí, čerstvým pepřem a smetanou.