Pochází z Ukrajiny, ale vaří se i v Polsku, Bulharsku a Rusku. Ano, řeč je o boršči! Dnes pro vás máme vegetariánskou verzi, která je stejně chutná, ale rychlejší na přípravu. Tak pojďte na to!
Ingredience:
1 lžíce přepuštěného másla
1 cibule
100 g řapíkatého celeru
200 g mrkve
3 stroužky česneku
1 lžice rajčatového protlaku
400 g rajčat v plechovce
2 bobkové listy
1 celá skořice
4 kuličky nového koření
3 tobolky kardamomu
3 stonky tymiánu
1,5 l zeleninového vývaru
250 g brambor
250 g červené řepy
350 g bílého hlávkového zelí
šťáva z jednoho citronu
třtinový cukr, sůl
Servírování:
zakysaná smetana
čerstvá hladkolistá petrželka a kopr
Postup:
1. Ze všeho nejdřív omyjte a očistěte zeleninu. Cibuli nakrájejte co nejvíc najemno, česnek nahrubo, řapíkatý celer na menší kostičky, mrkev a řepu na cca centimetrové kousky a brambory na větší kousky.
2. U zelí odstraňte košťál a horní listy a nakrájejte jej na centimetr široké proužky. U krájení zeleniny se hodně řiďte tím, jak velkou ji máte v polévce rádi. Myslete jen na to, že řepa a mrkev se vaří ze všeho nejdéle, tak ať nejsou největší.
3. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a začněte na něm opékat cibulku s řapíkatým celerem a mrkví. Opékejte do změknutí asi deset minut a pak přidejte česnek.
4. Ten nechte asi minutu rozvonět a dejte do hrnce rajčatový protlak. Opékejte další minutu, přilijte drcená rajčata a všechno koření.
5. Nechte společně asi dvě minuty probublat a přilijte vývar. Hned nato přidejte zbylou zeleninu – řepu, brambory a zelí – a přivéďte k varu. Přidejte lžičku soli a nechte vařit tak 30 minut. Nakonec dochuťte šťávou z citronu.
Kdy je hotovo?
Hotovo je ve chvíli, kdy je všechna zelenina krásně měkká na skus a polévka je dokonale dochucená. Servírujte se štědrou porcí zakysané smetany a nasekaným koprem a petrželkou.