Pokud dáváte přednost navinulejším chutím, přidejte sklenku kvalitního bílého suchého vína.
Suroviny na 6 porcí
Na vývar – 500 g rybích kostí – 200 g kořenové zeleniny – 1 cibule – 5 kuliček černého pepře – 5 kuliček nového koření – 5 bobkových listů – sůl – 2 l vody
Na polévku – 300 g kořenové zeleniny – 2 cibule – 50 g másla – 50 g hladké mouky – 1,5 l rybího vývaru – 200 g vařeného rybího masa – špetka muškátového květu – 1 svazek petrželky – sůl, pepř
Postup
1. Do studené vody vložte rybí kosti a zeleninu. Přiveďte k bodu varu. Pak stáhněte plamen, seberte pěnu, přidejte koření a nechte probublávat asi hodinu. Poté sceďte přes husté síto.
2. Cibuli a kořenovou zeleninu na polévku nakrájejte na jemné kostičky. Orestujte na másle, zaprašte moukou a zalijte trochou zchladlého vývaru. Zavařte jíšku, krátce provařte a dolijte vývarem.
3. Přidejte nakrájené rybí maso, dochuťte solí, pepřem a lehce muškátovým oříškem. Naservírujte do hlubokých talířů a podávejte.