Hustá polévka, která zasytí hladové krky. Výborná je samotná nebo s chlebem.
Suroviny na 4 porce – 400 g červených fazolí v nálevu – 200 g celeru – 50 g špeku – 1 l hovězího vývaru – 3 rajčata – 1 stroužek česneku – 1 červená řepa – 1 mrkev – 1 cibule – 2 lžíce rajského protlaku – 2 lžíce sádla – 1 hrst pórku – sůl, pepř – bobkový list
Postup
1. Na sádle opečte pokrájený špek a cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte kolečka mrkve a nakrájený celer a opékejte 5 minut
2. Zalijte vývarem, přidejte bobkový list, oloupaná nakrájená rajčata a nasekaný česnek.
Po 20 minutách vložte nakrájenou řepu (pečenou hodinu v alobale), pórek a rajský protlak. Ke konci přidejte fazole i s nálevem.
3. Krátce provařte, osolte a vyjměte bobkový list.