Nejsou to jen brambory, které přivezl do Evropy slavný Kryštof Kolumbus, ale také fazole. Dnes je nejen součástí našich jídelníčků, ale také mocným bojovníkem proti nemocím.
Na rozdíl od ostatních druhů fazolí, které se nechávají dozrát a potom se suší, zelené fazolky se jí ve chvíli, kdy jsou ještě mladé a fazole samotné jsou nedozrálé v lusku.Když je kupujete, přesvědčte se, že mají pěknou zelenou barvu a že z nich fazole nekoukají ven.
Pokud ano, budou přezrálé a tuhé. Všechny fazole by se měly kombinovat pouze se surovinami, které zmírňují jejich nadýmací efekt, třeba čerstvé listy majoránky, slanina nebo česnek.Vyhýbejte se kombinacím s takovými ingrediencemi, jako je například smetana.
Fazolky pomáhají omlazovat a regenerovat buňky díky nukleovým kyselinám, které obsahují. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, manganu, mědi, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, vápníku a vitamínů A, B, C6 a K, a taky antioxidantů.
Jsou výborné jako součást diety, jelikož jsou nejen zdravé a chutné, ale i nízkokalorické.
Proti rakovině a diabetu
Jsou vhodné jako doplněk stravy u lidí, kteří trpí poruchou jater; velký obsah vlákniny ve fazolkách totiž dokáže vázat jedovaté a tukové látky. Pro velké množství vlákniny fazolky podporují pohyb střev a tím působí proti rakovině tlustého střeva.
Preventivně brání také vzniku bolestivých hemeroidů. Díky odpodňovacím účinkům jsou vhodné při léčení urologických potíží.Fazolky jsou dobrým pomocníkem při tvorbě červených krvinek, napomáhají snižovat krevní tlak a udržovat hladinu cukru v krvi.
Odvar ze sušených lusků bez semen pomáhá jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky.Přítomné aglutininy mají silné močopudné účinky, dokáží i rozpouštět močové kamínky. Zdravé fazolové lusky jsou světle zelené bez černých skvrn, které značí plíseň. .