Suroviny:
1 pórek
4 jarní cibulky
2 lžíce másla
1 cuketa
2 stroužky česneku
½ lžičky mletého římského kmínu
450 g mraženého špenátu
1 špetka chilli
2 hrsti čerstvých bylinek (máta, koriandr, kopr, hladkolistá petržel)
125 g sýru feta nebo balkánského
4 vejce
1 lžička soli
¼ lžičky pepře

Postup:
Pórek a jarní cibulku nakrájejte na kolečka, cuketu na čtvrtkolečka a společně s chilli podle chuti asi 5 minut na másle ve velké pánvi restujte. Přidejte nasekaný česnek a římský kmín a nechte pár vteřin rozvonět.
Přidejte mírně rozmražený špenát, osolte, přiveďte k varu a vmíchejte většinu fety, kousek si schovejte na ozdobu. Stejně tak si nechte pár lístků z bylinek na servírování, zbytek nasekejte a vmíchejte do směsi.
Do směsi udělejte důlky a do každého rozklepněte vajíčko (počítejte 1 až 2 na porci), osolte a opepřete je, přiklopte a 4–5 minut zahřívejte, až bílky zatuhnou, ale žloutky zůstanou tekuté.
Posypejte zbylým sýrem a bylinkami a podávejte s opečeným bílým chlebem, bagetou nebo tousty.
Do šakšuky můžete samozřejmě přidat i divoké byliny, třeba spařené mladé kopřivy či medvědí česnek, a další také zeleninu, kterou máte po ruce, například fenykl, pórek nebo chřest.
Zkusila jsem ji doma a chutnalo nám to moc. Akorát jsem víc přidala česnek, máme ho rádi.
Tak tahle šakšuka vypadá fakt dobře. Zkoušeli jste už někdo přidat i nějaký jiný sýr než feta? Třeba kozí?
Přemýšlím, že bych tuhle šakšuku udělala na další brunch s kamarádkami. Sýr feta je prostě dokonalý, a ještě s bylinkama to bude bomba!
Tento recept na zelenou šakšuku vypadá opravdu chutně! Miluju, když mohu kombinovat různé druhy zeleniny, a čerstvé bylinky k tomu dodají úžasnou vůni.