Většina skandinávských rodin si i o Vánocích pochutnává na marinovaném lososu s hořčičnou omáčkou. Dříve se kvůli marinování zakopával do země, dnes je příprava tahle lahůdky mnohem jednodušší.
Potřebujete:
✿ 500 g filetů lososa s kůží
✿ 300 g mořské soli
✿ 300 g cukru krystal
✿ 1 lžičku bílého pepře
✿ 1 svazek kopru
Dresink:
✿ 100 g dijonské hořčice
✿ 1 lžíci cukru
✿ sůl
✿ bílý pepř
✿ 1 lžíci octa
✿ 1 dl oleje
✿ 1 lžíci nasekaného kopru
1. Filety lososa omyjte a osušte. V míse důkladně smíchejte sůl, cukr, pepř a čerstvě nasekaný kopr. Část soli s cukrem nasypejte do menší podélné misky a rozprostřete. Filety zasypejte z obou stran solí s cukrem, pepřem a koprem.
Zabalte do fólie nebo vložte do vzduchotěsné nádoby a nechte v lednici 2 dny marinovat. Vždy po 24 hodinách obraťte.
2. Po dvou dnech si připravte dresink: smíchejte hořčici, cukr, sůl, ocet a pepř. Pomalu po kapkách a za prudkého míchání přidávejte olej, až bude dresink hustý a kompaktní. Nakonec vmíchejte nasekaný kopr.
3. Lososa vyjměte, očistěte od soli a dobře osušte. Nakrájejte ho pomocí ostrého nože na velmi tenké plátky. Podávejte s dresinkem, můžete posypat čerstvým koprem, přidat citron, kroužky cibule, černý chléb apod.
Losos mám ráda na všechny způsoby, ale gravlax jsem ještě nezkoušela. Určitě si to letos na Vánoce připravím!
Gravlax je skvělý způsob, jak vyzkoušet skandinávskou kuchyni doma. Zajímá mě, jak kombinace cukru a soli promění strukturu ryby!