Kruhový dort, v Norsku zvaný kransekake, v Dánsku kransekage a ve Švédsku kransekaka, je nepřehlédnutelnou ozdobou vánoční tabule. Obvykle se zdobí papírovými vlaječkami či bonbony.
Potřebujete:
✿ 500 g mletých mandlí
✿ 500 g moučkového cukru
✿ 4 bílky
✿ 1 lžičku mandlového extraktu
✿ olej a mouku na formičky
Poleva:
✿ 2 bílky
✿ 400 g moučkového cukru
1. Mandle smíchejte s cukrem. Bílky jemně našlehejte, přidejte mandlový extrakt a smíchejte se sypkou směsí. Dejte ztuhnout do lednice alespoň na dvě hodiny. Kruhové formičky potřete olejem a vysypejte moukou.
2. Těsto rozdělte na šest částí a každou z nich na tři kousky: malý, střední a velký. Na pomoučněném vále vyválejte z kousků válečky a vtlačte je do formiček. Pečte postupně v troubě při 200 °C 8–10 minut dozlatova. Pak je vyndejte a nechte trochu vychladnout a vyklepněte na mřížku.
3. Připravte si polevu: z bílků ušlehejte sníh, po lžících přidávejte cukr, a zašlehejte ho dohladka. Směsí naplňte zdobicí sáček.
Největší upečený korpus přilepte polevou k talíři, na něj položte další, ozdobte polevou a tak postupujte až k nejmenšímu korpusu. Nakonec nechte polevu ztuhnout a podávejte.
Mňam, to asi vyzkouším. Sice to nebude vončo na první pokus, ale dráždivá vůně mandlí už se line kuchyní.
Aha, to vypadá fakt zajímavě. Těsto s mandlovým extraktem a pěkná ozdoba, no to je výzva, co určitě zvládnu!
Wow, kransekake zní úžasně! Ráda bych ho někdy zkusila upéct, zdá se to jako spousta legrace.
Tento mandlový dort vypadá jako umělecké dílo! Už se těším, až ho vyzkouším doma a ozdobím ho barevnými vlaječkami.