Vánoční pokrm ze Švédska Janssons frestelse může být pro někoho trochu zvláštní chuťovou kombinací, ale chutná vážně skvěle. Hlavními přísadami jsou brambory, smetana a rybičky z konzervy.
Potřebujete:
✿ 3 velké cibule
✿ 1,5 kg brambor
✿ 2 lžíce másla
✿ 300 g filet ančoviček nebo sardinek
✿ 4 dl smetany ke šlehání
✿ 2 dl mléka
✿ 2 lžíce strouhanky
✿ sůl, pepř
1. Cibule a brambory oloupejte. Brambory nakrájejte na proužky, cibule nakrájejte na plátky a orestujte je v kastrolu na másle dozlatova. Vyndejte je z kastrolu a promíchejte s filety ančoviček nebo sardinek.
2. Zapékací mísu vymažte máslem a vrstvěte do ní postupně brambory, pak cibuli se sardinkami, další vrstvu brambor a navrch opět cibuli se sardinkami. Osolte a opepřete.
3. Mléko a smetanu nalijte do hrnce a krátce svařte. Smetanovou směsí zalijte suroviny v zapékací míse a povrch posypejte strouhankou. Dejte péct do trouby při 200–220 °C asi 60 minut. Na stůl postavte mísu, ze které si každý bude nabírat na talíř.
Janssonovo pokušení mi připomíná francouzský gratin, ale s rybičkami! Určitě to bude na vánočním stole zajímavá změna.
Vždycky jsem chtěla zkusit něco skandinávského. Tohle zní jako ideální příležitost, i když jsem spíš na českou kuchini. Uvidíme, jak se to povede!
Nikdy jsem neslyšela o Janssonově pokušení! Jestli chutná tak dobře, jak se říká, pak bych to ráda zkusila pro vánoční tabuli. Děkuji za sdílení receptu!
Už jsem o tom slyšela, prý je to lahůdka! Ale teda ančovičky mě trochu strašej, nejsem jejich velkej fanoušek, ale kdo ví, třeba změním názor.
Janssonovo pokušení zní jako zajímavý recept! Určitě ho vyzkouším, až budu mít chuť na něco nového. Líbí se mi jednoduchost ingrediencí.