Kopřiva je sice plevel, ale zároveň zázrak přírody nabitý zdravím.
Posiluje imunitu, očišťuje organismus, urychluje metabolismus, snižuje krevní tlak, hladinu cukru v krvi a má celou řadu dalších pozitivních účinků.
Plno vitaminů
Kopřivy, zejména ty mladé, jsou nabité vitamíny (mj. C, K, B2, provitamin A) a minerály – především draslík, železo a oxid křemičitý. Obsahují také velké množství železa, které zahání únavu a vyčerpanost.
Domácí sirup
Abyste mohli využívat léčebné účinky kopřiv po celý rok, vyrobte si z nich sirup. Nejlepší je připravit ho zastudena, vařením zmizí většina cenných látek. Postup:
5 omytých citronů nakrájejte na kolečka a spolu s 200 g kyseliny citronové povařte ve 3 litrech vody a nechte vychladnout.
Asi 50 vrchních částí mladých kopřiv propláchněte, nasekejte a ve zchladlém odvaru nechte 24 hodin macerovat. Pak vše sceďte, přidejte 1,5 kg cukru a míchejte, dokud se nerozpustí. Hotový sirup rozlijte do lahví a uskladněte v lednici.
Vhodný je do vody, do čaje nebo užívejte 3x denně polévkovou lžíci. Ale jen měsíc, pak je třeba udělat si přestávku.