Jde o vitamin, který je v těle nezbytný z mnoha důvodů. Kromě toho, že je důležitý pro naši imunitu, je nepostradatelný také pro vstřebávání železa, pro nervový i kardiovaskulární systém.
Kolik ho ideálně potřebujeme?
Doporučená dávka by měla být 80–100 mg denně. Denní dávku by o 50–100 % měli zvýšit kuřáci, lidé podléhající stresu, starší osoby, kojící ženy nebo osoby, které prodělávají infekční onemocnění.
Nemusíte se bát předávkování, neboť tělo si tento vitamin neukládá, ale nadbytek vylučuje močí. Nejpřirozenějším zdrojem vitaminu C je sama příroda. Najdete ho v ovoci, zelenině i bylinkách.
Mějte ale na paměti, že tepelným zpracováním se až polovina obsahu vitaminu z plodiny ztrácí.
Zapojte do jídel vitaminové bomby
Mezi potraviny s nejvyšším obsahem patří šípky, petrželová nať, černý rybíz, červená i žlutá paprika, ale také brokolice či kiwi, které vám samo o sobě pokryje doporučenou denní dávku.
Až dlouho za nimi je citron, o němž si často myslíme, že patří mezi potraviny s jeho nejvyšším množstvím. Z citrusů má nejvyšší obsah vitaminu C pomelo.
Co „céčko“ umí?
Je cenný pro správnou mozkovou činnost. Podporuje plodnost a je zásadní při tvorbě kolagenu. Kdo má vitaminu C nedostatek, více se na něm podepisuje proces stárnutí, ale hrozí mu i onemocnění páteře a špatné hojení jakýchkoli ran.