Špenátový závin se sýrem ricotta je dobrůtka, kterou jistě neurazíte při jakékoliv příležitosti.
Suroviny
Na těsto – 130 g hladké mouky – 2 lžíce olivového oleje – 60 ml vody – špetka soli – 1 žloutek na potření – 1 lžíce sezamových semínek – pečicí papír
Na náplň – 200 g mraženého listového špenátu – 2 stroužky česneku – 200 g sýru ricotta – sůl, pepř – olivový olej
Postup
1. Mouku prosejte do mísy a smíchejte se solí, olivovým olejem a vodou. Rukama rychle vypracujte hladké těsto a dejte ho na 30 minut odležet do lednice.
2. Připravte si náplň. Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte pokrájené stroužky česneku. Přidejte špenát a ricottu, osolte a opepřete, a pod pokličkou poduste doměkka.
3. Těsto rozválejte na pomoučené ploše na tenký plát. Naneste na něj špenátovou náplň a zaviňte. Potřete žloutkem a posypte sezamovými semínky.
4. Závin přeneste na plech vystlaný pečicím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C přibližně na 30 minut, dozlatova.