Chřest obalený šunkou a zapečený se sýrem to je chuťová symfonie. Použít můžete zelený i bílý chřest.
Potřebujete:
✿ 800 g chřestu
✿ 1 citron
✿ 1 lžíci cukru krupice
✿ 1 lžíci másla
✿ 4 plátky sušené šunky
✿ 150 g tvrdého sýra
✿ 1 vejce
✿ 175 ml smetany ke šlehání
✿ 50 ml bílého vína
✿ sůl, pepř
1. Chřest omyjte a odřízněte zdřevnatělé konce. Bílý chřest oloupejte škrabkou. V hrnci přiveďte k varu vodu se solí, citronovou šťávou a cukrem. Přidejte lžičku másla, vložte chřest a vařte 1–2 minuty na skus. Pak slijte a chřest ihned ponořte do ledové vody.
2. V misce prošlehejte nastrouhaný sýr s vejcem, smetanou a vínem, osolte a opepřete. Chřest rozdělte na 4 svazky a každý obalte šunkou. Naskládejte je do vymazané zapékací misky a přelijte sýrovo-smetanovou směsí.
3. Vložte do trouby a zapékejte při 220 °C asi 25 minut, až se sýr rozpeče a povrch zezlátne. Podávejte s vařenými bramborami.
Chřest a šunka, no řeknu vám, to je kombinace, kterou musím vyzkoušet! Díky za skvělý recept.