Suroviny:
1 kg brambor uvařenýchve slupce
1 vejce
100 g krupičky
2 lžíce bramborového škrobu
cca 200 g hrubé mouky
1 vrchovatá lžička soli
1 sáček červeného zelí
1 cibule
0,5 kg mletého vepřového masa
dle chuti sůl, pepř
1 lžíce oleje
2 lžíce sádla
Postup:
Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme celé vejce, krupičku, sůl a škrob. Hrubou mouku přidáme dle potřeby – tak, aby nebylo těsto lepivé.
Ihned vytvoříme válečky a dáme je vařit do osolené vroucí vody na cca 15 minut (dle velikosti knedlíku, uvaření zkontrolujeme rozkrojením). Uvařené knedlíky necháme vychladnout.
Zelí slijeme a rozprostřeme ho do zapékací misky. Cibuli jemně pokrájíme a osmahneme ji na oleji. Přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a mícháme, dokud se neopeče dozlatova. Pak ho rozprostřeme na zelí.
Vychladlé knedlíky nakrájíme na plátky a rozprostřeme je na maso. Potřeme sádlem a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C dozlatova, asi 30 min – sledujeme. Po upečení ozdobíme petrželkou.
Tip!
Jestli chcete pestřejší pokrm, můžete přidat i červené zelí, ideálně oslazené medem.