Prosté jídlo, které je ale syté tak, že našim předkům dodalo dostatek sil i k celodenní práci na poli.
Suroviny: 4 porce
500 g čerstvých fazolových lusků
1 ks větší cibule
2 stroužky česneku
50 g másla
2 lžíce hladké mouky
250 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
paprika sladká mletá
sýr na posypání (Eidam, Gouda apod.)
Postup:
Fazolky omyjeme, odřízneme stopku a nařežeme na menší kousky. Vsypeme je do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme do poloměkka, poté scedíme a propláchneme studenou vodou. Vývar nevyléváme, použijeme ho později.
V hrnci necháme na másle zesklovatět cibuli, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Rozředíme ji vývarem z fazolek a provaříme. Přidáme fazolky, ochutíme solí, pepřem a paprikou, dále přidáme prolisovaný česnek a smetanu a ještě asi 10 min necháme povařit.
Pečlivě promícháme a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme přibližně 40 min na 180 stupňů.
Těsně před vypnutím trouby posypeme fazole strouhaným sýrem a necháme asi 5 min dojít.
Doba přípravy: 80 min
Cena: 70 Kč