Zapečené brambory jsou vděčným jídlem. Chutnají všem a zasytí i velké jedlíky.
Ingredience:
6 velkých brambor
300 ml smetany ke šlehání
2 stroužky česneku
1,5 lžičky sušené majoránky
3 plátky sušených rajčat
1 velká červená cibule
200 g tvrdého sýra vcelku
sůl, pepř
máslo na vymazání formy
Postup:
Brambory si dobře omyjte, osušte, ale loupat je nemusíte. Nakrájejte je na tenké plátky. Připravte si zapékací mísu a tu dobře vymažte máslem. Do misky si vlijte smetanu ke šlehání a podle chuti ji osolte a opepřete.
Cibuli a sušená rajčata si nakrájejte na malé kostičky. Do smetany prolisujte česnek, přidejte půlku nastrouhaného sýra a dobře promíchejte. Do mísy vyskládejte vrstvu brambor. Lehce je osolte a opepřete.
Zlehka je posypejte majoránkou, cibulí a sušenými rajčaty. Takto pokračujte i s dalšími vrstvami, dokud nebude mísa celá zaplněná. Nakonec brambory zalijte smetanou a posypejte zbytkem sýra. Pečte na 180 °C zhruba 40 minut.
Brambory miluju v kterýkoliv formě, takže tohle musím zkusit. Nejsem ale moc na sušená jídla, tak přemýšlím, jestli tam nedat čerstvý rajčata místo sušených.
Vypadá to na skvělý recept! Už dlouho hledám způsob, jak oživit klasické brambory. Těším se, že to vyzkouším.
Zní to dobře, ale můj manžel nerad majoránku. Myslíte, že by to šlo i bez tohodle koření?