Gratinované brambory jsou tak dobré, že je můžete servírovat i jako samostatný pokrm, ale je to také luxusní příloha.
Potřebujete:
✿ 700 g nových brambor
✿ 200 g smetany ke šlehání
✿ 1 stroužek česneku
✿ 120 g parmazánu
✿ 1 snítku rozmarýnu
✿ 2 cibule
✿ sůl, pepř
1. Brambory omyjte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Česnek a cibuli oloupejte, cibuli nakrájejte na kroužky. Plátky brambor společně s cibulovými kroužky rozložte do vymazaného pekáčku tak, aby se trochu překrývaly.
2. Nastrouhejte parmazán. Česnek prolisujte do smetany, osolte ji a opepřete a zalijte s ní brambory. Navrch rozložte snítky rozmarýnu a pečte při 180 °C asi 40 minut dozlatova. Pak posypte povrch nastrouhaným parmazánem a nechte ho v troubě roztavit.
3. Vyndejte z trouby a nakrájejte na porce. Před podáváním můžete zapečené brambory posypat nasekanými čerstvým i bylinkami. Skvěle chutnají brambory servírované s listovým salátem.
Zapečený brambory miluju! Je to vděčný jídlo, co se dá udělat jak na večeři, tak pro návštěvu. Akorát u nás tomu říkáme brambory se smetanou na gratin.
Wow, tohle zní opravdu lahodně! Zapečené brambory se smetanou si dokážu představit jako ideální doplněk k procházce po Karlově mostě, až se vrátím domů do Prahy.