Suroviny:
6 velkých jablek
1 hrst rozinek
1 hrst vlašských ořechů
2 lžíce sušených brusinek
1 lžička skořice
2 lžíce třtinového cukru
80 g másla
Postup:
Jablka dobře umyjte, jejich vrchní části i se stopkami odřízněte a odložte je prozatím stranou. Z jablek pomocí nožíku nebo vykrajovátka vyřízněte jádřince a vyhoďte je.
Ostrým nožem nasekejte rozinky, sušené brusinky a vlašské ořechy nahrubo, vložte je do mísy a přidejte k nim skořici a třtinový cukr.
Zalijte je rozpuštěným máslem a dobře promíchejte. Vydlabaná jablka vložte do zapékací mísy, naplňte je ořechovou směsí a na závěr je přiklopte odkrojenými vršky.
Před pečením je podlijte trochou vody. Pekáček zakryjte alobalem nebo víkem a vložte ho do trouby předehřáté na 160 °C.
Pečte asi 15 minut a poté odstraňte víko a ještě asi 15 minut dopečte, dokud jablka nebudou měkká. Podávejte je ještě teplá. Skvěle se doplňují s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo lžící řeckého jogurtu.
Tip!
Do náplně můžete přidat trochu rumu nebo brandy.
Díky za recept! Miluju kombinaci ovoce a oříšků. Jdu na to, i když možná přidám o trošku víc brusinek, protože je zbožňuju.
Tyto zapečená jablka připomínají něco, co dělala moje babička. Určitě to bude stát za vyzkoušení. Navíc kombinace skořice a jablek je nesmrtelná klasika.
páni, takový jednoduchy a pritom luxusní! už se těším, až udělám doma, i když asi budu bojovat s vykrajováním jádřinců 😀
No to vypadá fakt dobře! Jdu hned zkusit a třeba to i malýmu bude chutnat. Díky za super tip!
Tohle vypadá fantasticky! Určitě to zkusím o víkendu. Navíc je to skvělý způsob, jak využít sezonní ovoce.