Bobotie je tradiční jihoafrický pokrm, který v sobě snoubí exotické chutě a vůně. Připravuje se z mletého masa okořeněného směsí kari, sladkých rozinek a mandlí.
Na závěr se přelije jemnou vaječnou směsí, která mu dodává zlatavou kůrčičku. Jeho příprava není tak složitá, jak by se mohlo zdát, zkuste tedy tento voňavý exotický recept zařadit do svého repertoáru!
Suroviny:
Na základ:
500 g mletého hovězího masa
1 cibule
2 stroužky česneku
1 krajíc chleba bez kůrky
150 ml mléka
1 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce kari koření
1 lžička kurkumy
1 lžička koriandru
1 lžíce rozinek
1 lžíce meruňkového džemu
2 vejce
2 bobkové listy
sůl
pepř
1 lžíce másla
Krok za krokem:
1. Krajíc chleba namočte do mléka a nechte ho nasáknout. Následně z něho mléko vymačkejte a odložte ho prozatím stranou, později ho využijete při přípravě vaječné zálivky.
2. Připravte si masovou směs. V pánvi rozpalte lžíci oleje a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Několik minut ji opékejte, dokud nezměkne.
Poté k ní prolisujte česnek a nechte ho několik vteřin rozvonět. Následně přidejte také mleté maso a dokonale ho opečte. Můžete si vybrat, zda použijete hovězí, nebo jehněčí maso.
3. Jakmile je maso ze všech stran hnědé a zcela propečené, přisypejte k němu kari, kurkumu a koriandr. Osolte a opepřete ho podle chuti. Dobře promíchejte, aby se všechno koření propojilo s masem.
4. Pánev zakryjte poklicí a nechte vše asi 10 minut za občasného míchání dusit. Poté pánev stáhněte z plamene a do směsi přimíchejte na kousky natrhaný vymačkaný chléb, meruňkový džem, hladkou mouku, citronovou šťávu a rozinky.
Opět promíchejte, zakryjte poklicí a nechte dalších 5 minut dusit na nízkém plameni.
5. Zatímco se masová směs připravuje, prošlehejte v míse vajíčka s mlékem, ve kterém jste máčela chléb.
Hlubokou zapékací formu vymažte ze všech stran máslem, rozprostřete do ní maso a uhlaďte ho. Na jeho povrch nalijte vaječnou směs a položte bobkové listy, které dodají pokrmu vůni.
6. Pekáček vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30–40 minut, dokud nebude vajíčko zcela pevné. Nákyp podávejte ještě teplý, doplněný kopečkem dušené rýže a lžičkou pikantního chutney.
Krémový skořicový koláč
Jihoafrický mléčný koláč, známý také jako milk tart, je lehký a krémový dezert s jemnou skořicovou vůní. Tento tradiční koláč je oblíbený pro svou jednoduchou přípravu a lahodnou chuť, kterou milují děti i dospělí.
Suroviny:
Na korpus:
200 g hladké mouky
1 vejce
100 g másla
2 lžíce cukru
Na krém:
500 ml plnotučného mléka
100 g cukru
2 vejce
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička másla
skořice na posypání
Jak na to?
V míse smíchejte mouku, cukr a studené máslo a prsty vytvořte drobenku. Do té pak přidejte vejce a rychle vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut do lednice.
Z vychlazeného těsta vyválejte kruh o průměru asi 30 cm a přesuňte ho do vymazané koláčové formy. Dno na několika místech propíchejte vidličkou. Korpus vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte ho asi 15 minut, dokud jeho povrch nezezlátne.
Mléko s vanilkovým extraktem zahřejte. Vejce, cukr a škrob vyšlehejte do hladké, nadýchané směsi, postupně za stálého míchání přilévejte teplé mléko a postupně svařte na pudink. Na závěr přimíchejte lžičku másla.
Horký krém nalijte na předpečený korpus, jeho povrch uhlaďte stěrkou a bohatě zasypejte skořicí. Hotový skořicový koláč nechte před nakrojením vychladit alespoň 4 hodiny v lednici.
Tip!
Do korpusu můžete přidat lžíci kakaa nebo velmi jemně nastrouhanou čokoládu.
Hej, bobotie zní jako nějaký experiment, ale může se to hodit na různé akce, kde chci něco netradičního. Jo, jdu do toho!
Nikdy jsem o bobotie neslyšela, ale vypadá šíleně dobře. Myslím, že kari a rozinky dělají super kombinaci!
Tohle jídlo vypadá skvěle! Miluju mix exotických chutí, určitě ho vyzkouším. 😊
Wow, bobotie vypadá fakt zajímavě! Zkusím ho připravit při příští večeři s přáteli. Díky za inspiraci!