Suroviny:
2 lilky
2 cibule
300 g mletého hovězího masa
3 stroužky česneku
5 brambor
2 lžíce másla
1 plechovka sekaných rajčat
50 g cheddaru
100 ml mléka
100 ml smetany
2 lžíce hladké mouky
špetka římského kmínu
olivový olej
sůl
pepř
Postup:
V hluboké pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní mleté maso, prolisovaný česnek a římský kmín a vše asi 5 minut opékejte.
Poté přidejte plechovku sekaných rajčat, sůl a pepř. Pánev zakryjte poklicí a směs nechte ještě asi půl hodiny na mírném plameni probublávat.
Lilek a oloupané brambory nakrájejte na plátky, ty vložte na plech, osolte je a pečte je asi 20 minut na 180 °C. Zapékací mísu vytřete olejem a vložte do ní polovinu brambor, poté masovou směs, plátky lilku a vše zakončete vrstvou brambor.
Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 40 minut. Mezitím si připravte bešamel. V kastrolu rozehřejte máslo, přisypejte mouku a vytvořte jíšku.
Zalijte mlékem a smetanou a nechte projít varem. Na závěr přidejte nastrouhaný sýr. Musaku zalijte bešamelem a dopečte ji ještě 20 minut na 200 °C.
Tip!
Těsta si můžete připravit víc a uchovat ho v mrazáku.
Zajímavý recept, ocenila bych však přesnější informace o typu použitého oleje a sýra. Myslím, že detaily jsou důležité pro konečnou chuť.
Ahoj, recept se mi líbí, ale přišlo mi, že půl hodiny bublání je moc, maso bylo trochu suchý. Příště skrášim čas. Jinak super!
Musaka vypadá lákavě, ale jsem vegetariánka, tak si ji upravím bez masa. Dík za inspiraci.
Tak tohle vypadá super! Už dlouho hledám něco novýho na vaření, lilky mám moc ráda. Díky za recept, určitě vyzkouším 🙂