Cuketa zapečená se dvěma druhy sýra je snadné, rychlé jídlo nejen pro vegetariány.
Potřebujete:
✿ 1 cuketu
✿ 1 stroužek česneku
✿ hrst strouhanky
✿ 350 ml mléka
✿ 2 vejce
✿ 200 g plísňového sýra (hermelín, niva…)
✿ 50 g parmazánu
✿ sůl, pepř
✿ olej
✿ čerstvé bylinky
1. Plísňový sýr nakrájejte na kousky nebo rozdrobte, parmazán nastrouhejte. Česnek oloupejte, prolisujte a smíchejte se lžící oleje. Cuketu omyjte, nakrájejte na silnější kolečka, osolte a nechte ji vypotit. Pak ji osušte papírovým ubrouskem a krátce opečte na troše oleje.
2. Zapékací mísu vytřete olejem s česnekem a naskládejte do ní cuketu. V misce dobře rozmíchejte mléko, vejce, sůl, pepř a strouhanku. Pak přidejte plísňový sýr, promíchejte a nalijte na cukety. Posypejte parmazánem a dejte péct při 180 °C asi 20 minut dozlatova.
3. Hotovou cuketu posypejte nasekanými bylinkami a podávejte. Dá se jíst teplá i studená, samotná nebo s bramborami a zeleninovou oblohou.