Velký podíl na vzniku ledvinových kamenů má životní styl, který každý může ovlivnit. Tak s chutí do toho!
Tvorba nepříjemného ledvinového písku a kamenů může být hodně ovlivněna dědičností, ale viníkem je také stres či nekvalitní strava.
Naštěstí existují způsoby, jak tento zdravotní problém zmírnit, nebo se mu dokonce vyhnout. Pomoci vám může chytře zvolený jídelníček i bylinkové čaje.
Pijte a hýbejte se!
Ledvinový písek a kameny jsou usazeniny, které se nejčastěji tvoří z vápníku, kyseliny močové nebo aminokyseliny zvané cystein. V močových cestách pak způsobují pálení, svědění a bolest.
Nebezpečné jsou zejména větší kameny, které mohou uzavřít močové cesty, tím zabránit odvodu moči z těla a vyvolat život ohrožující stav.
I když tvorbu těchto usazenin ovlivňují dědičné vlohy, k častým příčinám jejich vzniku patří nedostatek pohybu a nedodržování pitného režimu.
Upravte jídelníček
Uzeniny, červené maso a vnitřnosti patří mezi potraviny s vysokým obsahem látek přispívajících k tvorbě kamenů. Je prokázáno, že u vegetariánů a veganů se tyto zdravotní obtíže objevují v menší míře.
Proto je dobré omezit maso a výrobky z něj, a naopak začít jíst víc ovoce a zeleniny. Taková změna ostatně neprospěje jen ledvinám, ale celému organismu.
Ovšem s výjimkou těch druhů, jež obsahují větší množství kyseliny šťavelové, jako je například špenát, reveň, červená řepa nebo fazole.
Proplachování pomáhá
Tvorbě kamenů zabráníte a jejich rozpouštění podpoříte, když denně vypijete alespoň dva litry čisté vody. Přidat můžete bylinkové čaje. K rozpouštění kamenů přispívá například čaj ze sadce nachového, celíku zlatobýlu nebo řepíku lékařského.
Důležité je pít průběžně po celý den, jednorázový vyšší příjem tekutin vám moc nepomůže. Myslete proto na svůj pitný režim a mějte pri sobě vždy lahev vody.
Melounová kúra
Jednou za čas můžete zkusit melounovou kúru. Při ní po celý den nejíte nic jiného než vodní meloun, a to v takovém množství, jaké zvládnete sníst. Pít byste měli čistou vodu bez bublin. Meloun ledviny čistí a zároveň zvyšuje tvorbu moči.
Moc pěkný článek, díky za něj. Přesně tohle jsem potřebovala. Vždycky jsem se divila, jak na to, aby byly ledviny v pohodě. A ty bylinkové čaje? Musím vyzkoušet!