V Chorvatsku se mu říká zagorski strukli a jde o opravdu výtečné pohoštění na oslavy a jiné rodinné sešlosti, na kterém si pochutnají i ti nejmenší.
Ingredience:
500 g hladké mouky
1 lžička soli
1 vejce
1 dl slunečnicového oleje
2 dl teplé vody
olej nebo máslo na vymazání pekáče
Na náplň:
500 g měkkého tvarohu
0,5 lžičky soli
1 vejce
6 lžic zakysané smetany
10 dkg slaniny
čerstvá petrželka
Postup:
Mouku, sůl, vejce, olej a vodu smíchejte a vypracujte hladké těsto.
Potřete ho olejem a nechte pod utěrkou trochu vykynout.
Těsto vyválejte na plát široký přibližně 0,5 cm.
Přidejte náplň z tvarohu, soli, vejce a zakysané smetany.
Těsto zaviňte na nakrájejte na jednotlivé špalíčky.
Vyskládejte je do pekáče vytřeného olejem nebo máslem a posypejte nakrájenou slaninou.
Pečte na 180 °C asi 30 minut.
Dozdobte petrželkou.
Zajímavý článek, ale myslela jsem, že petrželka se přidává přímo do náplně. Chyba je možná na mé straně, recepty nejsou můj silný bod. Však ho přesto zkusím!
tak tohle musim vyzkouset, v chorvatsku sme byvali a stravice jest giga. uz teda mam plan na vikendovy gatering s rodinou 😀
Zagorski strukli, to je pro mě úplně nový pojem, ale recept zní opravdu jednoduše a výsledek musí být vynikající. Díky za nový tip na pohoštění!
Ten recept vypadá moc lákavě, určitě ho vyzkouším příště, když budu mít rodinnou oslavu. Přijde mi skvělé, že je to inspirace z Chorvatska.