nejsem sama
Úvod
Krása a zdraví
Recepty
Nápady
Magický svět
Cestování
Partnerské vztahy
Příběhy
Domů     Za mořem do země faraonů a skvělých zážitků
Za mořem do země faraonů a skvělých zážitků

Chcete zažít dokonalou exotiku jen za cca 4 hodiny letu z Česka? Vydejte se do Egypta! Je magickou kolébkou starověké historie, protéká tu životodárný Nil, a navíc se na břehy Rudého moře dostanete jen za několik tisíc.

Egypt je díky poloze na severu Afriky vyhlášený mírnou zimou a horkým létem. Mezi dnem a nocí sice mohou být velké rozdíly, jinak se ale až na výjimky jedná o celoročně příjemnou destinaci.

Léto tu začíná už v půlce března, zhruba do půlky května tu pak poněkud fouká. Od koupání vás to ale neodradí, teplo je tu i tak.

Jestli jste vysazení na sběr mušliček, jimiž si pak doma dekorujete třeba koupelnu, tady si tu zálibu raději odpusťte – pokuty za nedovolený vývoz přírodního bohatství jsou v řádu stovek dolarů. Až budete chtít své kůži dopřát oddech od slunce, navštivte faraonskou hrobku ve věhlasném údolí Králů. Impozantní chrám v centru Luxoru byl postaven už před více než 3 tisíci let. Shlédnout na velkolepé pyramidy v Gíze můžete i ze hřbetu osedlaného velblouda. Ostrůvek Orange Bay patří k egyptským perlám, které si i díky průzračné vodě Rudého moře nezadají s těmi v Karibiku. Suvenýrů je tu v prodeji tolik, až oči přecházejí, a počítejte s tím, že o cenách se tu dá smlouvat. Záliv v destinaci Ageeba, kde se měla údajně koupat i sama královna Kleopatra. Kushari chutná i dětem Memnonovy kolosy jsou dvě sochy obřích rozměrů v Luxoru, které zpodobňují faraona Amenhotepa III. Rudé moře v Egyptě je pro Čechy lačné potápění nejdostupnějším místem k vrcholným zážitkům.

Vyplatí se all inclusive?

Zdejší hotely jsou známé bohatou nabídkou all inclusive, a pokud nejste zrovna dobrodruzi, nevyplatí se stravovat se po místních restauracích. Egypt je také suvenýrovým rájem a obchody tu na ulicích bývají otevřeny až do hluboké noci.

Připravte se, že tu na vás budou často na ulicích pokřikovat a lanařit vás, abyste si od nich přece jen něco koupili. S výmluvou, že neumíte anglicky, neuspějete – místní už umí vcelku obstojně česky.

Oblíbená Hurghada

Ta je zdejší nejznámější destinací na břehu moře. Břehy omývá Rudé moře a luxusní hotely jsou tu na každém kroku.

Ty první uvidíte už pár minut od letiště, takže za ubytováním nemusíte cestovat dlouhé hodiny busem. Dostanete se odtud např. na ostrov Giftun, který nabízí dokonalé pláže a azurově průzračné moře.

Líbit se vám bude i v Luxoru, kde navštívíte komplex boha Amona-Rea v Karnaku, Memnonovy kolosy nebo údolí Králů. Projedete se tu po poušti na čtyřkolkách nebo navštívíte místní akvária. Vyrazit lze i na delfíní show.

Marsa Alam s faunou

Pokud vás láká o něco aktivnější dovolená, leťte do Marsa Alam. Nabízí úžasný podmořský svět a s trochou štěstí tu potkáte také mořské želvy. Užijete si tu např. tyrkysově průzračnou vodu v zátokách Shaab Alam a Tondoba Bay. Obě jsou zařazeny mezi nejkrásnější potápěčské a šnorchlovací lokality.

Marsa Matrouh je hit

Hitem posledních let je lokalita Marsa Matrouh, kterou omývá Středozemní moře. Nabízí fascinující pláže, které nemají daleko k exotickým Maledivám, a hotely jsou tu na vysoké úrovni. Jediným rozdílem je, že nejde o celoroční destinaci. Létá se sem zhruba od května do října, pak už je tu zima.

Víza raději už doma

Turistické vízum si můžete koupit už u nás u cestovní kanceláře nebo na místních letištích. Podmínkou udělení víza je platný cestovní pas po návratu minimálně 6 měsíců.

Vízum stojí obvykle kolem 25 dolarů, ale dejte si pozor. Místní rádi zkouší, kolik turisté dají, a víza na letištích prodávají ještě o pár dolarů dráž.

Čím budu platit?

Vzít si s sebou můžete eura i dolary, zdejší bankomaty vám pak dají egyptské libry. U obchodníků se dá často už platit i kartou, pak si ale dobře zkontrolujte, jaké poplatky si vaše banka účtuje pro platby mimo Evropskou unii.

Nezapomeňte, že Egypt žije smlouváním, a tak první nabídnutá cena pro vás nikdy nebude tou nejvýhodnější.

Pozor na úroveň hotelů!

Ačkoliv zdejší hotely si už nějaký ten čas drží obstojnou úroveň, stále se musíte připravit na to, že tři hvězdičky v Egyptě mají daleko do tří u nás. Vždy tak volte raději o úroveň vyšší hotel. I ty nejluxusnější zde se dají sehnat mimo sezónu za velmi nízké ceny.

Je tam bezpečno?

V turistických centrech je dnes už bezpečnost na vysoké úrovni, neděste se však, pokud budete do hotelu procházet bezpečnostním rámem.

A to pravděpodobně z každé vycházky, při které opustíte resort. Jiné je to ale například v Káhiře, kde je situace stále nestabilní. Cestovní kanceláře pak od takových výletů opouští.

Je dobré vědět…

Tady si rozhodně pochutnáte! Pro milovníky masa tu bude dostatek jehněčího i skopového (např. kofta a kebab), ze sladkostí nezapomeňte ochutnat om ali. Jde o dezert z oříšků, mléka, hrozinek a kokosu. Vzpomeňte si při návštěvě také na sytě sladkou baklavu.

Kushari chutná i dětem

Jedním z nejoblíbenějších jídel v Egyptě (a zdaleka nejen mezi vegetariány) je kushari. Jedná se o poněkud různorodou směs rýže, špaget, černé čočky, cizrny a husté rajčatové omáčky, která je navrchu posypána osmahnutou cibulkou.

Opatrnosti není nazbyt

Žádné povinné očkování pro vstup do země není, mějte se ale na pozoru před volně pobíhajícími zvířaty, která můžou přenášet vzteklinu.

V případě potřeby volte raději soukromou nemocnici místo státní. Nerozčilujte se, pokud budete s každým příchodem do hotelu nuceni projít bezpečnostním rámem – je to v zájmu vaší bezpečnosti.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
prochazkova

Fascinující čtení! Egypt má tolik toho, co nabídnout, od historie až po nádherné pláže. Ale to, co mě nejvíce zaujalo, je design a móda – představuji si ty trhy plné živých barev a vzorů. A ten odstavec o hotelích? Důležité upozornění, děkuji!

svobodova

Tak tohle je super článek! Vždycky jsem si přála jet do Egypta. A to všechno o jídle a trzích mi zní jako velký dobrodružství. Až budu mít šanci, určo vyrazím. Jen nevím, co si mám myslet o tom všem smlouvání, to asi nebude nic pro mě, haha.

sdílejte článek
Související články
Tato země na rozhraní Evropy a Asie neomrzí. Zažijete tu pravý orient a uchvátí vás i zdejší příroda! Vysoké hory i strmě padající vodopády, úchvatné východy slunce i tajemné jeskyně. V tuto roční dobu je Turecko ideálním místem, kam vyrazit na prosluněnou dovolenou. Teplota vzduchu zde už atakuje třicítku, voda má příjemných 24 °C a deštivé dny jsou už pryč. Nic nebrání tomu, […]
Jeden z nejkrásnějších ostrovů Středomoří nesmíte vynechat. Ne nadarmo si ho kdysi oblíbila i císařovna Sissi. Můžete tu navštívit i její letní sídlo. Je jedním z nejkrásnějších řeckých ostrovů a je to ostrov hodně rozmanitý, každý si tu tedy přijde na své. Ať už hledáte pěknou pláž na odpočinek, nebo výlety za poznáním, nebudete se na Korfu nudit. […]
Toužíte letos po dovolené v Africe, ale horké klima vás neláká? Zvolte Tunisko, které vám díky své poloze nabídne nejen ideální počasí, ale také nádherné pláže a fascinující památky. Milovníci historie si tu přijdou na své! V severní Africe jen zhruba 150 km od Sicílie leží země, jejíž historie a kulturní dědictví sahá až do starověku. Je […]
Anse Source d’Argent (Seychely) Tato pláž patří k těm vůbec nejvíce fotografovaným na celém světě. Její oslnivé bílé písky se rozprostírají přes ostrov La Digue v Indickém oceánu. Jiskřivá pláž s ohromnými žulovými balvany nabízí opravdu působivé výhledy, které se nesmazatelně zapíší do vaší paměti. Pobřežní útes poskytuje účelnou ochranu proti vlnám, a vy tak máte možnost užívat […]
reklama
Partnerské vztahy
4 gesta, která ženy u mužů milují
Každá žena potřebuje ve vztahu cítit, že je milována  a hýčkána. Které mužské projevy nás zaručeně přivedou do pomyslného ráje?  Jsou to mnohdy úplně banální gesta, která muže nestojí žádné peníze a jen nepatrně úsilí. Také proto jimi důvtipní a pragmatičtí pánové neskrblí, neboť si už v kontaktu se ženami ozkoušeli, že ta gesta fungují a zvedají stavidla […]
Vztahová krize v důchodu
Opájíte se pocitem, že když máte za sebou desítky let manželství, tak máte vyhráno, protože děti jsou dospělé a dávné spory vyřešené? Jenže největší vztahové krize přicházejí až v penzi. Jak je překonat? Strávili jste spolu dlouhé roky, vybudovali rodinu, vychovali děti. Teď byste si měli užívat, radovat se z vnoučat a dělat všechno to, na co jste dřív neměli čas. Víc […]
Proč muži bezostyšně civí ženám na prsa?
Ať muži chtějí, nebo ne, při setkání s cizí ženou jim sjedou oči často na jediné místo: do jejího výstřihu! Velikost poprsí je pro muže zásadní téma. Proč to tak je? Přestože žijeme ve 21. století, stejně v nás pořád dřímá divoká příroda. V rámci úsilí o rovnost mezi mužem a ženou jsou ženská ňadra cíleně ignorována, jenže pudům stejně nejde poručit. Instinkty […]
6 důvodů, proč jste stále sama
Možná jste změnila holičku nebo od určité chvíle utratíte mnohem víc za oblečení, abyste mohla měnit jeho styly. Jenže kýžený efekt stejně ne a ne se dostavit… Pokud jste už dlouho nezadaná,  možná opakujete stále stejné chyby, které vedou vaše vztahy do záhuby. 1. Vybíráte si stále stejné typy Pokud hledáte trvalý vztah, a stále ho nedokážete […]
Cestování
Athény: Město tradic, koupání i jídla – Evropa
Hlavní město Řecka je fascinujícím spojením starověkých památek, bohaté historie a moderního života. Turisty z celého světa lákají svým kulturním dědictvím, architekturou i úžasnou kuchyní. Už při příjezdu do Athén vás čeká typický řecký chaos, ve kterém záhy najdete zalíbení. Spletitá síť ulic a domů, které stoupají vysoko do kopců, vypadá úchvatně. Dobrá zpráva je, že pokud nemáte příliš času, na tuhle metropoli […]
Kam s dětmi na výlet?
Možností, kam se vypravit, je hodně a jsou pestré. Navíc nám tento rok vychází den dětí na sobotu, je proto možné se vydat za zážitky na celý víkend. Pohádkové Podlesíčko Místo, kde se snad zastavil čas a vy se jako zázrakem ocitnete v říší víl a skřítků. Zajeďte si s dětmi do roztomilé pohádkové vesničky. Kouzelné Podlesíčko stojí u Sněžného […]
Po stopách šlechticů – Česká republika
Toužíte se vydat po stopách starých šlechtických rodů, které vás vtáhnou do časů plných elegance a noblesy? Naplánujte si výlet na místa, která vám připomenou ty nejkrásnější historické romány. S Auerspergy na pohádkový zámek Zámek ve Žlebech na Kutnohorsku si oblíbili filmaři. Novogotická architektura s věžičkami naplňuje představu o dokonalé pohádce už na první pohled. Stávající romantickou tvář zámku podle anglických předloh vtiskli v […]
Naučné stezky nás baví!
Venku je tak krásně! Byla by škoda sedět doma a nenechat se zlákat na procházku naší malebnou krajinou. Zpestřete si výlet nějakou naučnou stezkou. Na výběr jich je mnoho. Cesta kolem Světa Na Šumavě existuje mnoho pěkných naučných stezek. Zdejší nádherná příroda je totiž pro dlouhé procházky jako stvořená. Vyrazte na výlet například kolem řeky Vydry, […]
Krása a zdraví
Citlivý problém – rychle a bezpečně
Obvykle si holíme hlavně nohy, případně i podpaží. Na léto do plavek je však potřeba do této naší rutiny zahrnout také intimní partie. Vyjít si na pláž s chloupky vykukujícími z plavkových kalhotek není zrovna estetické ani příjemné. Jelikož se jedná o citlivé partie, je lepší začít s epilací dříve, aby si pokožka zvykla. Zbavte se jich už před létem Co […]
Kostka ledu, co nahradí kosmetiku
Kostičky ledu nám celý rok leží v mrazáku a jen v létě jich pár hodíme do chlazeného nápoje. Víte ale, že led funguje daleko lépe než různé drahé krémy? Prozradíme vám, jak ho zařadit  do svých zkrášlujících rituálů! Skvěle zatočíte s otoky Budíte se s otoky kolem očí, i když jste šla spát se slepicemi? Kostka zmrzlé vody vám pomůže se otoků […]
Snědá a přitom zdravá? Jde to…
Kult bronzového opálení je poslední roky tabu. Ale co si budeme povídat, snědé tělo opálené od sluníčka je v létě zkrátka krásné a přitažlivé. A hlavně vypadá o dost štíhlejší… Co můžete udělat pro to, aby bylo opálení hezky bronzové a vy jste přitom byla zdravá? Dopřejte si před sezonou přísun červeného či oranžového ovoce a zeleniny. Automaticky si tak vytvoříte […]
Omlazovací tipy pro krásný dekolt
Nejen obličej je vaší vizitkou, dost o vás prozradí i oblast krku a dekoltu. Pečujete o ni dostatečně? A víte, že ji lze zkrášlit? Věk se nedá oklamat a s přibývajícími léty se ztrácí i pevnost prsou. Ale zoufat nemusíte! Díky našim zaručeným tipům bude vaše poprsí krásné a pevné. Pravidelná masáž Masáž si dopřávejte nejlépe dvakrát do týdne, vždy před sprchováním či koupelí. […]
Magický svět
Dceřin magický prsten střeží naše rodinné štěstí
Když ten šperk uviděla, doslova ji uhranul. Od té chvíle se nás štěstí drželo, ale jen do té doby, než se dcera rozhodla prsten prodat. Bylo to v dobách, kdy se hranice otevřely a my se začali hrnout do světa. U nás doma jsme nebyli výjimkou. První cesta vedla do Vídně. Možná si pamětníci vzpomenou na ty slevové kupony, […]
Mocná síla bylinek: Přivolejte si štěstí
Čarodějky využívají bylinky jako nástroj pro získaní moudrosti, bohatství, odvahy, lásky a zdraví. Pro lásku a romantické vztahy se používají především bájné rostliny jako růže, levandule nebo jasmín. Růže je symbol lásky a vášně, levandule vám pak pomůže city zachovat a přitáhnout lásku. Jasmín je známý jako afrodiziakum a bude velkým pomocníkem při vášnivých chvílích i romantice. Dále vám přijde […]
Umíte číst z tváře?
Možná jste to zažila i vy: někdo vám ochotně vyjde vstříc nebo pomůže a jakoby náhodou má rysy tváře podobné osobě, která vás podržela už kdysi… Ale spojitosti fungují i u lidí, kteří vás podrazili, vysávali… Nemusíte zrovna umět číst z dlaně ani být jasnovidka či vědma, a přesto budete hned vědět své. Z rysů obličeje můžete poznat, jakou má člověk […]
Pro tatínka si přišel jeho dávno zesnulý bratr
Táta na svého bratra často vzpomínal a říkal, že jednou budou zase spolu. Když umíral, zjevila se náhle u jeho postele průsvitná postava muže… Můj táta pracoval léta v uranových dolech, což se na něm krutě podepsalo. Rakovina, která tamní horníky kosila, udeřila, když mu bylo jen pětačtyřicet. Doly se staly osudným i pro jeho mladšího bratra Lumíra. Toho […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kuskus s kuřetem a zeleninou
tisicereceptu.cz
Kuskus s kuřetem a zeleninou
Zbylo vám trochu pečeného kuřecího masa od oběda? Využijte ho k přípravě dalšího pokrmu. Potřebujete 150 g pečeného kuřecího masa 1 lžíci másla 3 lžíce oleje 250 g kuskusu 1 kuřecí bujón 1
Ikony metropolí: Nejpozoruhodnější mosty na světě
epochaplus.cz
Ikony metropolí: Nejpozoruhodnější mosty na světě
Mosty slouží k přepravě vozidel a lidí přes vodní plochy nebo údolí – jako praktické stavby proto mají většinou především dopravní funkci. Mnohé z nich jsou však inženýrskými skvosty a boří naše představy o tom, co všechno je možné postavit. Některé z mostů jsou na první pohled obyčejné, jiné vzbuzují úžas. Některé se staly jedněmi
Bohémský interiér s pařížským šarmem
rezidenceonline.cz
Bohémský interiér s pařížským šarmem
Zcela nový projekt, vybavený odborníky na design z LUXXU, byl promyšlen do nejmenších detailů a evokuje francouzskou klasiku s dotekem historie. Exkluzivní realizace je tak ztělesněním pronikavého kouzla a elegance půvabné metropole země galského kohouta a jejího životního stylu. Hned po vstupu do nitra charismatického bytu je téměř hmatatelně cítit vůni panujícího avantgardního stylu –
Ostrov Poveglia: Půda z hnijících těl a popela upálených!
enigmaplus.cz
Ostrov Poveglia: Půda z hnijících těl a popela upálených!
Pouhé tři kilometry od historického centra Benátek se ze severních vod Jaderského moře tyčí malý kus země. Povídá se o něm, že je tvořen převážně z hnijících lidských těl a popela upálených. Toto míst
Červnový festival Pivo na Náplavce představí 40 minipivovarů
epochanacestach.cz
Červnový festival Pivo na Náplavce představí 40 minipivovarů
Pivo na Náplavce – oblíbený degustační festival zlatavého moku, na kterém nebude chybět ani redakce Epochy na cestách, se v letošním roce bude konat 14. a 15. června na Rašínově nábřeží. Účastnit se ho budou stálice i nováčci, na pravém břehu Vltavy se představí 40 zástupců českých minipivovarů. Součástí festivalu budou i stánky s jídlem,
Kaplani se obětovali pro mladé vojáky
historyplus.cz
Kaplani se obětovali pro mladé vojáky
Je klidná, chladná noc. Na americkém parníku SS Dorchester už spí všichni, kteří nemusejí být na hlídce. Krátce před první hodinou ranní se ale plavidlo stane cílem útoku německé ponorky. Dorchester asi s 900 lidmi na palubě jde okamžitě ke dnu. A záchranných vest není dost!   Původně byla postavena jako civilní zaoceánská loď, s
Na nemoc Maciuchové ani láska nestačila
nasehvezdy.cz
Na nemoc Maciuchové ani láska nestačila
Herečka ze seriálu Ulice Hana Maciuchová (†75) vždy rozdávala lidem radost, i když často sama trpěla. Sama o sobě sice říkala, že je obyčejná holka z Moravy, pro většinu lidí však byla Hana Maciuchov
Letní vaření: Když se léto červená
panidomu.cz
Letní vaření: Když se léto červená
Meteorologové hlásí, že příští týden k nám dorazí to pravé letní počasí! Máme tu tedy to krásné období, kdy první zářivé plody lákají k utrhnutí. Nejdřív samozřejmě do pusy a potom? No přece něco dobrého uvařit a také něco uchovat pro strýčka příhodu. Kachní prsa s višňovou omáčkou (4 porce) 500 g kachních prsou, 150 g
Jak jsme s mým manželem dokázali, že zázraky se dějí
skutecnepribehy.cz
Jak jsme s mým manželem dokázali, že zázraky se dějí
Nebyla to chyba moje ani manželova, že se nám narodilo postižené dítě. K nešťastnému poškození mozku došlo při porodu. Předpotopní technologie doby nedokázala ještě určit vrozené genetické vady a lékaři nebyli příliš sdílní. Mladá, vystrašená maminka jako já byla v přeplněné okresní porodnici jen jednou z mnoha. Porod byl komplikovaný. Veškeré snahy dostat dítě do správné polohy selhávaly. Děťátko
Přidaný cukr zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
21stoleti.cz
Přidaný cukr zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Sladká chuť kdysi našim předkům signalizovala, že daná potravina je zdrojem rychle využitelné energie, kterou potřebovali při dlouhých pochodech, namáhavé práci, útěku či při boji. Ovšem s dnešním poh
Nádherná Ivona Dadic se stala tváří hodinářské značky Norqain
iluxus.cz
Nádherná Ivona Dadic se stala tváří hodinářské značky Norqain
Ivona Dadic, rakouská sedmibojařka, má za sebou pozoruhodnou kariéru a již dosáhla mnoha milníků v atletice. Byla první Rakušankou, která se kvalifikovala na olympijský sedmiboj v roce 2012 v Londýně,
Vlkodlaci mezi námi? Příběhy o nich sahají až do starověku!
epochalnisvet.cz
Vlkodlaci mezi námi? Příběhy o nich sahají až do starověku!
Nejstarší dochovaný příklad přeměny člověka na vlka se údajně nachází v Eposu o Gilgamešovi z doby kolem roku 2100 př.nl. Dodnes však světem kolují příběhy, ve kterých slýcháváme o krvelačném vlkovi, jenž se objevil při úplňku.   Vlkodlak, jak ho nyní známe, se poprvé objevuje ve starověkém Řecku a Římě, v etnografických, poetických a filozofických
2
0
Would love your thoughts, please comment.x