Jeho kouzlo je mocné, jeho krása nehynoucí. Yzop je hotovým darem z nebes. Využijete ho při přípravě pokrmů, čaje nebo bylinného vína a likérů.
Rozvoní každou zahrádku. Pěstovat yzop ovšem můžete také na balkoně nebo na terase. Na přípravu léčivých lektvarů i k dochucování pokrmů lze používat čerstvé i sušené listy.
Jak bylinku vypěstovat?
Yzopu vyhovují velmi slunná místa. Vysazujte ho do sušší, hlinito-písčité půdy s velkým obsahem vápníku. Bylině vůbec nevyhovuje kyselá a trvale zamokřelá půda. Spíše jí dopřejte sucho a během letních veder občasnou mírnou zálivku.
Yzop sbírejte až poté, co má rozkvetlou nedřevnatou nať. Seřezávejte ji deset až patnáct centimetrů nad zemí. Budete-li se o rostlinu starat dobře, pak ji můžete sklízet hned dvakrát do roka.
Listy můžete sbírat, kdykoli budete potřebovat. Bylinu lze také sušit, a to při čtyřiceti stupních ve vrstvách deset až dvacet centimetrů. Správně usušený yzop má krásnou světle zelenou barvu.
S čím vám pomůže?
Yzop má dezinfekční a antibiotické účinky, taktéž pomáhá při zánětu průdušek. Léčí potíže s močovými cestami a trávicím traktem. Použít ho můžete při nadýmání, při kašli anebo na revma.
Využití v kuchyni
Yzop se přidává do bylinkových vín a likérů. Čerstvá i sušená bylina dochutí každé pečené maso, hutnější omáčky, polévky, teplé i studené saláty. Yzop přidávejte také do marinád na maso, k dochucení luštěnin, těstovin nebo brambor.
Kvašený nápoj
Říká se mu šerbet a je to kvašený nápoj vyráběný v arabských zemích z yzopu. Má stejné léčivé účinky jako například odvar nebo tinktura. Kvašený nápoj můžete používat jako prevenci proti nachlazení i nejrůznějším chorobám.
Několik rozkvetlých snítek naložte do láhve kvalitního bílého vína a nechte nápoj jeden až dva týdny odležet na stinném a suchém místě.
Yzopový čaj
Připravte si také odvar z yzopu, který vám vyléčí kašel, ale také zlepší trávení a pomůže i při nechutenství. Čaj si připravíte tak, že dvě čajové lžičky sušeného nebo čerstvého yzopu povaříte v půl litru vlažné vody.
Vařte pět minut a následně nechte tekutinu deset minut louhovat. Čaj poté popíjejte po doušcích během dne.