Možná si ještě vzpomenete, že jste si v dětství nechávali na vatičce naklíčit hrách. Teď je ten pravý čas, abyste si na tuto svou životní zkušenost vzpomněli. Vždyť nic vás na jaře tak nenabije energií jako právě naklíčená semínka.
Už dávní Egypťané a Číňané konzumovali s chutí čerstvé klíčky a výhonky, protože tušili, že jsou velmi prospěšné pro jejich zdraví.
Klíčky posilují imunitu
Na rozdíl od nich my dnes už s jistotou víme, že klíčky obsahují mnoho vitaminů, minerálů, bílkovin a spoustu dalších užitečných látek, které lidský organismus jistě ocení.
Pravidelné konzumování čerstvých klíčků posiluje imunitu, tělo se pak lépe ubrání běžným infekcím a také dokáže lépe bojovat s vážnějším onemocněním.Už velmi malý klíček v sobě totiž nese tolik prospěšných látek, že mu velká rostlina může pouze závidět.
Zpomalují stárnutí buněk
Pokud sníte například jen 1 lžíci salátových klíčků ředkvičky, dostane vaše tělo tolik blahodárných látek, jako kdybyste najednou zkonzumovali třicet ředkviček z obchodu.Proto se čerstvé klíčky skvěle uplatňují při léčbě nemocí cév, cukrovky, poruch metabolismu a při detoxikaci organismu.
Navíc jsou velmi lehce stravitelné, a tak nezatěžují trávicí trakt. Právě naopak, usnadňují vstřebávání bílkovin z potravy, čímž napomáhají správnému zažívání.
Protože klíčky obsahují spoustu železa, jsou vhodné i pro pacienty se špatným krevním oběhem. Vitamin A, který je v nich bohatě přítomen, zase zpomaluje stárnutí buněk, jejich rohovatění, a umí tak účinně předcházet šerosleposti.
Nejlepší jsou za syrova
Na rozdíl od zeleniny a ovoce nejsou dnes klíčky v obchodech stále ještě úplně běžně k dostání. Ale ve vybraných supermarketech nebo v prodejnách zdravé výživy je najdete. Pokud jich chcete mít po ruce ale dostatek, pusťte se do nakličování sami.
Je to velmi jednoduché a ekonomicky nenáročné. Klíčky luštěnin, obilovin či semen můžete jíst syrové, třeba na chlebu s máslem, nebo je vložit do polévky či jimi obohatit pomazánky. Jsou určené rovnou ke spotřebě.Získáte tak z nich maximum prospěšných živin.
Naklíčené luštěniny můžete i uvařit, ale mějte na paměti, že vařením obsah tolik potřebných enzymů pochopitelně snížíte.