Šatní si hoví ve skříních, ti potravinoví ve spíži. Boj s moly je obtížný a vyžaduje trpělivost. Nasaďte prevenci. Nedělejte si zásoby. Stačí jeden pytlík mouky napadený moly a za pár dní budete muset vyhodit celý obsah špajzu.
Pravidelně uklízejte, skříně větrejte. Napadené jídlo okamžitě likvidujte. Nenechávejte mouku, rýži nebo kakao v papírových pytlících, ale přesypte je do uzavíratelných dóz.
Mouku napadenou moly si můžete přinést už z obchodu. Teplota 90 °C. by měla všechny zárodky spolehlivě zničit. Existuje ale i opačná varianta, kde moly zničíte v mrazáku.
Nabídněte jim pivo
Před všemi moly chrání bobkový list nebo kuličky pepře rozmístěné přímo v dózách nebo skříňkách či šatních skříních. Pomoci by měla také skořice, hřebíček, levandule, chmel nebo listí ořešáku.
Potravinoví moli milují jablečný ocet. Nastražte mističky s octem a nechte je, ať se utopí. Na místo, kde se moli vyskytují, můžete postavit též sklenici s pivem. I nedopitou láhev s vínem můžete nechat stát tam, kde máte s moly největší problém.
Cestu zpět úzkým hrdlem najdou je stěží, takže se utopí. Sázkou na jistotu jsou podle rad našich babiček papírové pytlíky naplněné sušeným chmelem. Kromě chmelnic, kde dozrává až koncem prázdnin, je možné ho koupit v obchodech s bylinkami.