Hovězí vývar s knedlíčky se řadí mezi nejoblíbenější polévky.
Příprava: 2 hod 25 minut
Náročnost: ***
Cena za porci: 27 Kč
Suroviny na 4 porce
– 250 g hovězího předního
– 1 cibule
– svazek bylinek
– 2 mrkve
– 1 petržel
– ½ celeru
– sůl
Na knedlíčky:
– 100 g vepřových jater
– 1 vejce
– 1 lžička másla
– sůl, pepř
– 2 stroužky česneku
– 1 lžička sušené majoránky
– strouhanka dle potřeby
Postup
1. Maso zalijte 2 l vody, přidejte oloupanou a překrojenou cibuli a svázané bylinky. Na slabém plameni nechte táhnout 90 minut. 40 minut před koncem vaření přidejte mrkev, petržel a celer.
2. Játra očistěte a rozmixujte s vejcem a máslem. Okořeňte, přidejte strouhanku a z hmoty vytvarujte asi 20 kuliček. Odložte do lednice.
3. Vývar přeceďte, maso oberte od kostí a nakrájejte, zeleninu pokrájejte. Vraťte do polévky, přiveďte k varu, přidejte játrové kuličky a vařte 12 minut.