Suroviny na těsto: 200 g hladké mouky 100 g vychlazeného másla velkou špetku soli 2 lžíce ledové vody Na náplň:
200 g anglické slaniny nebo uzeného 1 lžíci olivového oleje 200 g tvrdého sýru (Ementál, Gouda…) 250 g smetany ke šlehání 100 ml mléka 4 vejce pepř a sůl
Postup: Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody. Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo.
Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce. Těsto rozválíme a vložíme do vymazané a vysypané formy o průměru 26 až 30 cm. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a zasypeme ho suchými luštěninami.
Pečeme 15 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 160 °C. Pak odstraníme papír se zátěží a těsto dopečeme 5 minut. Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme. Sýr nastrouháme nahrubo. Vejce vyšleháme se smetanou a mlékem, přidáme sůl a pepř.
Předpečený podklad posypeme sýrem, slaninou a přelijeme vaječnou směsí. Pečeme asi 45 minut na 180 °C..