Suroviny:
50 g čerstvých listů ředkvičky
20 g strouhaného parmazánu nebo jiného tvrdého sýru
30 g piniových oříšků (použít můžete ale i jiné, třeba vlašské nebo lískové)
5–6 lžic panenského olivového oleje (nebo jiného za studena lisovaného oleje)
2 stroužky česneku
sůl, pepř
Postup:
Mladé ředkvičkové listy zbavte tužších řapíků, důkladně je omyjte a nechte oschnout.
Vložte je do mixéru, přidejte oříšky, najemno nastrouhaný parmazán, prolisovaný česnek a kvalitní olivový olej. Osolte, opepřete a promixujte do požadované konzistence (pesto může být hladké nebo hrubší, záleží, jak je máte rádi). V případě potřeby přilijte více rostlinného oleje.
Nakonec už stačí jen pesto ještě dochutit solí a pepřem a dát je do čisté, uzavíratelné skleničky.
Pesto skladujte v lednici a spotřebujte jej do několika dnů.
Pokud jste až dosud listy ředkviček vyhazovali, uděláte-li si tenhle recept, už to dělat nebudete. Pesto má totiž široké použití, hodí se k těstovinám, na chleba či tousty, do salátů i polévek. A ještě jeden tip pro vás máme.
Stačí 2 lžíce tohoto pesta rozmixovat s 1 plnotučným tvarohem, a máte vynikající zdravou pomazánku vhodnou třeba k namazání na tmavý chléb.
Ať už ředkvičkové pesto použijete k těstovinám, nebo je zamícháte do zeleninového salátu, získáte vynikající lahůdku nabitou prospěšnými vitaminy.