1 lžíce cukru krystal 1 cibule 250 ml zakysané smetany 350 g uzeného masa 400 g sterilovaného zelí 50 g slaniny 600 g brambor olej dle potřeby kmín a sůl
Postup: Brambory uvaříme i se slupkou v osolené vodě, necháme zchladnout a oloupeme.
Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme ji vyškvařit. Osmažíme na ní nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zelí i s nálevem a ochutíme malou lžičkou cukru a trochou kmínu. Podle potřeby podlijeme trochou vody a necháme podusit.
Zapékací mísu vymažeme olejem, dáme do ní třetinu zelí, poklademe na plátky pokrájenými bramborami a osolíme. Pokračujeme vrstvou nakrájeného uzeného masa, pak vrstvíme znovu zelí, brambory, uzené maso, třetí část zelí a svrchní vrstvou budou brambory.
Vše zalijeme rozšlehanou zakysanou smetanou a zapečeme v předehřáté troubě přibližně 30 minut..