Sezona chřipek a nachlazení je v plném proudu. Pokud i vás přepadne rýma a nachlazení, nemusíte hned běžet do lékárny. Zkuste si udělat mast, jejíž výroba je jednoduchá.
CO BUDETE POTŘEBOVAT?
Na výrobu domácí rýmovníkové masti budete potřebovat 20 až 30 středních lístků rýmovníku a 200 g domácího nesoleného vepřového sádla nebo kokosového oleje.
Můžete použít i kosmetickou vazelínu.
SKLADUJTE V CHLADU A TEMNU
Nejprve ve vodní lázni opatrně rozehřejte zvolený tuk a pak do něj přidejte čerstvě natrhané lístky rýmovníku. Udržujte stálou teplotu a nechte alespoň 2 hodiny louhovat za občasného promíchání. Pak odstavte, nechte vychladnout a na 24 hodin uložte do lednice.
Druhý den znovu rozehřejte a postup zopakujte. Nechte zchladnout a ještě vlahé přeceďte a mast slijte do připravených nádobek či skleniček. Důkladně zavřete. Dále skladujte v chladu a temnu, například v lednici.
VHODNÁ PŘI NASTYDNUTÍ
Mast používejte k promazávání hrudníku při potížích s průduškami a k masážím chodidel při nachlazení. Mast se také hodí k natírání vysušené kůže, při lehkých popáleninách nebo kožních zraněních, či ekzémech.