14Když vaříte bigoš, nešetřete masem, musí ho být alespoň tři druhy, navrch klobáska a trochu voňavého špeku. Chutná samotný, nebo s krajícem čerstvého chleba.
Ingredience:
100 g špeku, 2 lžíce sádla, 1 velká cibule, 2 paprikové klobásy, trocha vody, 250 g hovězího zadního, 250 g vepřového plecka, 250 g vepřového bůčku, 5 bobkových listů, 1 lžička kmínu a mleté sladké papriky, 4 lžíce rajského protlaku, 500 g syrového zelí, 2 hrsti sušených hub, 2 hrsti sušených švestek, 250 ml bílého vína 500 g kysaného zelí, sůl, mletý pepř a majoránka
Postup: Všechny ingredience, které jdou krájet, nakrájejte na kostky. Do velkého hrnce dejte rozpustit sádlo, přidejte slaninu, kterou vypečte dokřupava. Dále vložte klobásku a kmín. Přidejte maso, orestujte, poté bobkový list a papriku, opět orestujte.
Přidejte rajský protlak, houby i s vodou, ve které se máčely, syrové zelí, švestky a bílé víno. Osolte, opepřete, přiklopte a nechte vařit velmi pozvolna. Klidně až tři hodiny na mírném ohni. Po dvou hodinách varu přidejte kysané zelí. Na závěr dílo dochuťte majoránkou.