Nedokážete si představit léto bez květákové polévky? Pak si ji připravte tak trochu netradičně. Uvidíte, co všechno dokáže koření.
Ingredience
1 hlava květáku, 1 střední cibule, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany, 1,5 l vody, 0,5 l masového nebo zeleninového vývaru, muškátový oříšek, lžička kari koření, 2 lžičky nasekané pažitky, sůl, špetka pepře
Postup
Do hrnce s osolenou vodou dáme vařit květák, který předem rozdělíme na malé růžice. Vaříme jen do poloměkka. Ve druhém hrnci rozpustíme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou osmahneme, pak přidáme mouku a uděláme světlou jíšku.
Jíšku zalijeme vývarem. Přidáme předvařený květák i s vývarem z něj a vaříme, dokud úplně nezměkne. Přidáme smetanu, podle chuti dosolíme, asi tak třikrát strouhneme muškátový oříšek, přisypeme kari a necháme 2 až 3 minuty probublávat. Pak už jen dozdobíme petrželkou a máme hotovo.