Tak tedy kuře na zelenině, které Jiřina Bohdalová podává s haluškami, připravuje na světové úrovni. Kdo ho ještě nejedl, tak to musí rychle napravit. A klidně si ho může dát jen s vařenými bramborami. Halušky ale na přípravu také nejsou složité.
Ingredience: 4 kuřecí stehna zbavená kůže, 1 až 2 cibule, 3 mrkve, 2 petržele, ¼ celeru, rajský protlak, trocha kečupu, bobkový list, provensálské koření, pepř, česnek, jalovec, olej, cukr, 1,5 kg brambor, 500 g hladké mouky, 2 vejce, špetka soli
Postup: Očistíme zeleninu, nakrájíme mrkev a petržel na kolečka, celer na stejně velké kostičky, cibuli na kolečka. Vyskládáme ji do pekáče vymazaného olejem.
Do zeleninového lože položíme osolená a opepřená stehýnka nebo stehenní řízky, které potřeme utřeným česnekem a protlakem naředěným trochou kečupu. Přidáme ještě bobkový list, jalovec a trochu podlijeme vodou.
Přiklopíme a pečeme doměkka. Upečená stehýnka vyndáme a dobře promícháme se zeleninou. Výpek se zeleninou můžeme i rozmixovat nebo naředit vývarem, podle toho, jak hustý ho chceme. Když se kuře peče, připravíme si halušky.
Brambory na ně můžeme uvařit nebo nemusíme Pokud je vařit nebudeme, musíme počítat s tím, že budeme muset déle vařit samotné halušky. Brambory, ať už uvařené nebo ne, nastrouháme najemno a přimícháme mouku, dvě vejce a špetku soli.
Vše uhněteme ve vláčné těsto, které by mělo být přiměřeně řídké. Propasírujeme ho přes cedník na halušky přímo do vroucí vody a několik minut vaříme.