Suroviny:
1 kg hovězího masa zadního 150 g špeku olej 300 g cibule a mrkve 150 g celeru a kořenové petržele 10 kuliček celého pepře 5 kuliček nového koření 4 listy bobkového listu 80 g cukru krupice 1 citron 1 l vody, vývaru nebo vína na zalití 80 g plnotučné hořčice sůl, cukr, ocet 50 g másla 200 ml smetany na šlehání
K podávání: 100 ml ušlehané šlehačky 100 g brusinek 1 citron
Postup: Očištěný kus masa prošpikujeme: z poloviční dávky špeku nakrájíme klínky a namočíme je do soli, maso na několika místech tenkým nožem prořízneme po vlákně a slaninu vmáčkneme dovnitř.
Svážeme motouzem do úhledného válečku a na oleji jej opečeme ze všech stran a ponecháme stranou. Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, přidáme na rozpálený olej po masu a vypečeme.
Přihodíme na kostky nakrájenou zeleninu a orestujeme do zlatohněda, přidáme divoké koření, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, vhodíme pokrájený a na plátky nakrájený citron (bez jadérek), zalijeme vodou (nebo hovězím vývarem či bílým vínem), přidáme hořčici, osolíme, přiklopíme a vložíme do trouby.
Pečeme, až je maso měkké, asi 1–1,5 hodiny. Poté maso vyjmeme z omáčky a propasírujeme přes husté síto nebo vyjmeme koření a směs rozmixujeme. Podle gusta dochutíme solí, cukrem, přidáme máslo a smetanu.
Z masa odstraníme provázek a naporcujeme. Na talíř servírujeme plátek masa s knedlíkem, podlijeme omáčkou, ozdobíme šlehačkou, brusinkami a citronem.