Peruánci považují vaření spíš za zábavu než za povinnost a jsou schopni přípravou jídla strávit spoustu času, aby vše bylo zcela dokonalé!
Každý, kdo někdy trávil dovolenou v zemi Inků, vám potvrdí, že tamější kuchyně je chuťově velmi bohatá a rozmanitá. Zkuste si připravit některý z jejich tradičních pokrmů doma i vy, a zažijte lahodnou chuť Peru!
Suroviny:
Na těsto:
1 kg brambor
3 lžíce limetové šťávy
3 lžíce olivového oleje
2 čerstvé chilli papričky
2 lžíce petrželky
sůl
pepř
Na náplň:
2 konzervy tuňáka
3 lžíce majonézy
1 mrkev
100 g hrášku
sůl
pepř
Na ozdobu:
2 vejce
limetová šťáva
½ avokáda
Krok za krokem:
1. Nejprve si připravte brambory. Ve slupce je uvařte doměkka, nechte je trochu vychladnout a poté je oloupejte a rozmačkejte do hladkého pyré. Nejlépe uděláte, pokud použijete lis na brambory.
2. Čerstvé chilli papričky nasekejte ostrým nožem na co nejdrobnější kousky a přidejte je k bramborám. Směs zalijte olivovým olejem a limetovou šťávou.
Ochuťte ji solí a pepřem a nadrobno nasekanou petrželkou. Vytvořte hladké těsto a nechte ho asi půl hodiny odpočinout v lednici.
3. Tuňáka vyklepněte do sítka a nechte ho dobře okapat, abyste se zbavila veškeré tekutiny. Tento krok je opravdu důležitý, v opačném případě by náplň z bramborového základu stékala a dortík by nedržel tvar.
Mrkev nakrájejte na malé kostičky a společně s hráškem ji krátce povařte. V míse smíchejte majonézu, okapaného tuňáka a vychladlou mrkev s hráškem. Náplň osolte a opepřete podle chuti, pokud chcete, můžete přidat ještě trochu limetové šťávy.
4. Teď můžete začít s vrstvením. Můžete použít malé cukrářské formičky, pokud však na přípravu pokrmu máte málo času, použijte dortovou formu nebo formu na terinu. Položte ji na velký talíř a na její dno rozložte polovinu bramborové směsi.
5. Dobře ji upěchujte lžící a naneste na ni silnou vrstvu tuňákové náplně. Uhlaďte ji stěrkou a vrstvení zakončete bramborovým těstem.
Hotové dortíky nechte několik hodin vychladit v lednici, nic však nezkazíte tím, pokud je tam necháte přes noc.
6. Druhý den si uvařte vejce natvrdo. Vychlazené dortíky opatrně vyjměte z formy. Každý kousek na talíři zakápněte limetovou šťávou a ozdobte na plátky nakrájeným vejcem a avokádem.
Tradiční marinovaná ryba
Tento pokrm patří mezi pilíře peruánské kuchyně. Jde o čerstvou rybu nakrájenou na malé kostičky a marinovanou v limetové šťávě, dodávající pokrmu jeho typickou svěžest. Už při prvním ochutnání se budete olizovat až za ušima.
Suroviny:
500 g čerstvé ryby
šťáva z 5 limetek
1 červená cibule
1 čerstvá chilli paprička
hrst koriandru
1 batát
100 g kukuřice
sůl
Jak na to?
Nejprve pečlivě vyberte rybu. Měla by být co nejčerstvější, proto ji kupte u ověřeného obchodníka. Tradičně se na přípravu tohoto receptu používá mořský okoun, ale můžete sáhnout i po tresce nebo pražmě.
Filety dobře očistěte a odstraňte z nich kůži. Poté je nakrájejte na drobné kostičky a vložte do misky. Z limetek vymačkejte šťávu a nalijte ji na filety z ryby tak, aby byly zcela ponořené. Rybu osolte a nechte ji asi 20 minut marinovat.
Jakmile zesvětlá a zpevní se, přidejte k ní nakrájenou cibuli, koriandr a chilli papričku. Vše zlehka promíchejte, a pokud bude potřeba, přidejte ještě trochu soli.
Misku s rybou nechte před podáváním asi 30 minut chladit v lednici. Troubu rozehřejte na 180 °C a vložte do ní plech s tenkými plátky batátů. Pečte je asi 10 minut dozlatova.
Kukuřici krátce povařte a slijte z ní vodu. Marinovanou rybu rozdělte do talířů a každou porci doplňte pečenými batáty a vařenou kukuřicí.
Tip!
Zkuste do pokrmu přidat kostičky manga či jiného exotického ovoce.
Ráda zkouším nové recepty a tento vypadá báječně! Líbí se mi, jak se peruánská kuchyně nebojí výrazných chutí.
Brambory a tuňák, to je super kombinace! Miluju, když si můžu doma připravit něco exotického, jen možná přidám ještě trochu limetky.
Tohle mi připomíná moji dovolenou v Peru, tamní kuchyně je fakt top. Myslím, že tenhle recept musím vyzkoušet!
Hmm, ten bramborový dortík zní jako skvělá kombinace chutí! Zkusím ho nafotit, až ho udělám!