Recepty se v Indonésii předávají z generace na generaci a k jejich přípravě se využívají tradiční místní suroviny.
Ačkoli mnoho tamních dezertů získalo v posledních letech moderní kabátek a přizpůsobilo se světovému trhu, spousta receptů si zachovává svou podobu už po několik staletí. Mezi ně patří třeba tyto vrstvené řezy a vláčné kokosové dortíky.
Suroviny:
Na těsto:
500 g másla
100 g moučkového cukru
150 g cukru krupice
10 vajec
100 g hladké mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička mleté skořice
½ lžičky mletého hřebíčku
½ lžičky muškátového oříšku
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
Krok za krokem:
1. Máslo nakrájejte na drobné kostičky, vložte je do mísy a nechte změknout. Poté k nim přidejte moučkový cukr a šlehejte, dokud nevznikne hladká, nadýchaná pěna. Trvá to přibližně 5 minut.
2. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Bílky dejte prozatím stranou a žloutky společně s vanilkovým extraktem postupně zašlehejte k máslovému základu.
3. V druhé míse vyšlehejte bílky se špetkou soli do lesklého tuhého sněhu, který při obrácení mísy vzhůru nohama bude dobře držet.
Gumovou stěrkou ho přimíchejte do máslové směsi. Postupujte opatrně a zlehka, jinak by těsto mohlo přijít o vzduchové bublinky a nebylo by správně nadýchané.
4. Hladkou mouku promíchejte s prosátým kořením a kukuřičným škrobem a postupně ji přisypávejte do těsta.
Do formy vymazané máslem (můžete použít dortovou formu nebo třeba tu na chléb) nalijte malou naběračku těsta a rozetřete ho po celé ploše, aby vznikla tenká placka.
Vložte ji na vrchní rošt trouby a pečte ji asi 5 minut dozlatova. Na tento krok použijte funkci gril.
5. Formu vyjměte z trouby, povrch placky lehce stlačte kuchyňskou stěrkou, potřete jej trochou másla a nalijte na něj další naběračku těsta. Obě vrstvy společně vraťte do trouby a pečte je dalších 5 minut.
Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno připravené těsto. Toto množství by mělo vyjít asi na 15 vrstev.
6. Hotový koláč nechte vychladnout ve formě, poté ho vyjměte a zabalte do potravinové fólie. Vložte ho do lednice a tam ho nechte alespoň 12 hodin.
Druhý den řezy nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky a podávejte je s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.
Sladké kokosové dortíky
Tyto lahodné dortíky patří v Indonésii mezi nejoblíbenější dezerty. Díky krémové konzistenci připomínající pudink a jemné chuti, o kterou se postará kombinace kokosového cukru a mléka, je milují nejen děti, ale i dospělí.
Suroviny:
250 g hladké mouky
200 g kokosového cukru
500 ml kokosového mléka
2 vejce
100 ml vody
1 brambor
50 g másla
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli
rozinky na ozdobu
Jak na to?
Brambor uvařte doměkka a nechte ho zcela vychladnout. Vejce vyšlehejte s oběma druhy cukru do nadýchané pěny a do ní přimíchejte mouku, najemno nastrouhaný uvařený brambor a rozpuštěné máslo.
Na závěr do směsi zašlehejte kokosové mléko s vodou a vytvořte hladké těsto bez hrudek. Nechte ho asi 15 minut odpočinout.
Formičky na muffiny vymažte máslem nebo olejem a asi do ¾ je naplňte těstem. Na jejich povrch rozložte několik rozinek nebo plátků kokosu.
Plech s dortíky vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte je asi 25 minut, dokud na povrchu krásně nezezlátnou.
Po vyjmutí z trouby je přesuňte na mřížku a při pokojové teplotě je nechte vychladnout. Dortíky by se měly podávat opravdu studené, proto je před servírováním vložte do lednice.
Tip!
Dortíky můžete snadno vylepšit čepičkou z nadýchaného tvarohového krému.
Wow, tyhle vrstvený řezy zněj super! Takových zajímavých surovin. Hlavně ty kořeniny, fakt paráda do mýho seznamu pečení.
Ty vrstvený řezy vypadaj dost zajímavě, mám ráda jak se drží tradice. Skořice a hřebíček, to mi připomíná Vánoce!