Místo jednoho velkého můžete upéct několik malých. Lze je také sypat mandlovými lupínky či cukrářským zdobením.
Potřebujete:
✿ 500 g polohrubé mouky
✿ 2 žloutky ✿ 80 g másla
✿ 40 g cukru ✿ špetku soli ✿ citronovou kůru
✿ 30 g droždí
✿ 250 ml mléka
✿ 3–5 vajec natvrdo se skořápkou
1. Droždí rozmíchejte v troše oslazeného mléka a nechte vzejít kvásek. Mouku prosijte do mísy, přidejte cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru a promíchejte. V kvásku rozmíchejte žloutky a máslo a přilijte ho do mísy.
2. Vypracujte vláčné těsto, přikryjte utěrkou a nechte v teple vykynout. Pak ho rozdělte na 3 díly, z každého vytvořte dlouhý váleček, spleťte je jako cop a spojte dokulata jako věnec.
3. Do těsta věnce vtlačte (nebo u malých jedno vložte doprostřed) natvrdo uvařená obarvená vejce a dejte na plech s pečicím papírem a pečte při 170 ºC dočervena. Skvěle pak vypadají postavené vedle tradičního beránka.