Domácí švestkový koláč s drobenkou jako od babičky je klasika, která nikdy nezklame a zachutná každému.
Potřebujete:
✿ 50 g polohrubé mouky
✿ 100 g cukru krupice
✿ 1 prášek do pečiva
✿ 1 vejce
✿ 100 ml mléka
✿ 100 ml oleje
✿ 500 g švestek
Drobenka:
✿ 100 g polohrubé mouky ✿ 60 g cukru
✿ 60 g másla
1. Švestky omyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a cukrem. Do směsi přidejte vejce, olej a mléko, vše promíchejte a vypracujte hladké těsto.
2. Těsto opatrně nalijte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech a rovnoměrně ho rozetřete. Na těsto poklaďte rovnoměrně poloviny švestek slupkou dolů.
3. Připravte si drobenku. Do misky dejte mouku, cukr a máslo a jednoduše prsty nebo vidličkou smíchejte, až vznikne sypká drobivá směs. Posypejte jí rovnoměrně koláč a dejte ho péct do trouby při 180 ºC asi 35–40 minut.
Tohle mi připomíná babiččiny neděle, kdy jsme pekly koláče. Tento recept vypadá jednoduše a lahodně. Určitě vyzkouším!
Švestkovej koláč je nejlepší s teplou vanilkovou zmrzlinou! Skvělý recept, zkusím co nejdříve. 🍰