nejsem sama
Úvod
Krása a zdraví
Recepty
Nápady
Magický svět
Cestování
Partnerské vztahy
Příběhy
Domů     Voňavý domácí chléb
Voňavý domácí chléb

Upečte si s námi dvakrát kynutý domácí chléb. Příprava je trochu delší, ale věřte, že výsledek opravdu stojí za to!

4 2 5 1 6 3

Suroviny:

1 kg pšeničné chlebové mouky + trochu na hnětení

1 kostka čerstvého droždí

(42 g) nebo 2 sáčky (7 g) sušeného droždí

20 g soli

asi 700 ml mírně teplé vody

Krok za krokem:

1. Do opravdu velké mísy dáme mouku, poté do jedné poloviny mouky rozdrobíme droždí a do druhé dáme sůl. Poté přilijeme téměř všechnu vlažnou vodu a rukou vše smícháme v těsto.

Bude trochu lepivé, ale to nevadí, to je součást procesu. Přesto pokud by bylo těsto příliš „mokré“ a nešlo z prstů dolů, přidáme mouku, pokud by bylo příliš hutné, místo aby bylo měkké, přidáme vodu. Stále mícháme asi tak 1–2 minuty, těsto přestane být tolik lepivé.

2. Na pracovní plochu nasypeme mouku, na ni přendáme těsto, vytvoříme bochánek a začneme s hnětením.

Jednoduše pracujeme oběma rukama a těsto jedním pohybem táhneme oběma rukama do strany a pak přeložíme vytažené konce k sobě a dlaněmi je stlačíme zpátky do těsta a zpracujeme do tvaru bochánku.

3. Pokračujeme takto pevně, ale současně jemně ve zpracovávání, není nutné k tomu používat brutální sílu, těsto musí zůstat vláčné, čerstvé a živé, protože má v sobě dosti aktivní surovinu – droždí. Za chvilku těsto začne měnit strukturu, je více nadýchané a pružné.

4. Pokračujeme asi 10 minut. Těsto poté vrátíme zpátky do mísy, přikryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií a dáme na opravdu teplé místo (a bez průvanu) nakynout.

Nejlépe těsto kyne na sluníčku anebo na radiátoru či u otevřené trouby puštěné na nižší teplotu. Těsto vykyne asi za 45 minut nebo hodinu a téměř zdvojnásobí svoji velikost.

5. Těsto opět přendáme na pomoučněnou pracovní plochu a opět chvilku provádíme stejné hnětení, stačí jen pár minut. Přendáme opět do mísy, hojně zasypeme moukou a necháme opět v teple vykynout. Předehřejeme troubu na 250 °C.

6. Jakmile těsto opět vykyne, zase asi do dvojnásobné velikosti, velmi opatrně, aby neztratilo svůj tvar koule, ho přendáme na plech vyložený papírem na pečení. Dáme do trouby a pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 220 °C a pečeme dalších 25–30 minut.

Necháme vystydnout, nejlépe na mřížce, a teprve poté krájíme. Odolejte pokušení utrhnout si kousek ještě teplého chleba a ochutnávat, bolení břicha přijde většinou okamžitě.

Jak docílit dokonalosti?

Každá trouba peče jinak

Je třeba vyzkoušet, jestli péct celou dobu na 200–220 °C, nebo prvních 5–7 minut péct na 250 °C, pak zeslabit na 200 °C a dopéct, nebo vložit do 250 °C a ihned zeslabit na 200 °C a tak upéct (některé trouby povrch bochníku jakoby zapečou, on se pak nemá kam rozpínat a hodně praská).

Jak dlouho péct?

Pečeme přibližně 45 minut, pokud začne brzo svrchu hnědnout, zakryjeme ho alobalem. Upečený chléb necháme vychladnout nejlépe na kovové mřížce, aby se zespodu nezapařil. Krájíme až úplně vychladlý.

Variací na chléb je nespočet

Chléb můžeme upéct jen s popraškem mouky, ale můžeme ho před nebo po pečení posypat například mákem, semínky nebo kořením. Pro sypání semínky nebo kořením musíme chléb nejprve potřít mlékem, máslem nebo olejem, aby tyto přídavky na chlebu držely.

Jak poznat, že je správně pečený?

Hotový chléb poznáme podle poklepání na spodní stranu, kdy uslyšíme dutý zvuk. Mnoho pekařů se shoduje na tom, že správně upečený chléb zvoní.

Droždí musí být čerstvé

Nezáleží ani tak na tom, zda použijeme droždí čerstvé, nebo to sušené v pytlíku. Nejdůležitější ale je, aby nebylo prošlé. Postupem času totiž ztrácí účinnost. Přece jenom jde o živoucí organismus.

0 0 hlasy
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
sdílejte článek
Související články
Příprava oblíbeného dortu primabaleríny Anny Pavlové je jednoduchá, jen během sušení nesmíte otevírat troubu. Potřebujete: ✿ 4 bílky ✿ 220 g cukru moučky ✿ špetku soli ✿ 2 lžíce pudinkového prášku (vanilka) ✿ 2 lžičky citronové šťávy ✿ 100 ml smetany ke šlehání ✿ drobné ovoce ✿ lístky čerstvé máty 1. Vyšlehejte bílky s polovinou cukru a solí do tuhého sněhu. Pak přisypte zbylý […]
Perníčky jsou oblíbené v Polsku a mnoha dalších zemích severní i východní Evropy. Ingredience: 250 g hladké mouky 150 g mletých vlašských ořechů 150 g cukru krupice 2 vejce 100 g medu 1 lžička skořice 1 lžička perníkového koření 1 lžička jedlé sody 80 ml mléka špetka soli Na polevu: 150 g hořké čokolády 1 lžíce másla Postup: […]
Křehký koláč s perníkovým kořením a čokoládovou náplní ozdobený lahodnými perníčky. Potřebujete: ✿ 300 g hladké mouky ✿ 2 žloutky ✿ 150 g másla ✿ 50 g cukru ✿ 1 sáček skořicového cukru ✿ 1 lžičku perníkového koření Náplň: ✿ 1 sáček kakaového pudinku ✿ 350 ml mléka ✿ 40 g cukru ✿ 15 g másla ✿ 1 čokoládovou polevu ✿ perníčky ✿ brusinky ✿ větvičku rozmarýnu 1. Vyšlehejte máslo, cukr a […]
Suroviny: 350 g hladké mouky 1 vejce 200 g másla špetka soli 150 g moučkového cukru 1 lžička vanilkového extraktu 1 lžička kypřicího prášku červené a zelené gelové barvivo Postup: V míse utřete změklé máslo s moučkovým cukrem dohladka. Poté přidejte vejce, vanilkový extrakt a špetku soli. Postupně zapracujte prosátou hladkou mouku smíchanou s kypřicím […]
reklama
Partnerské vztahy
Se snachou nemusíte mít vztah na kordy
Váš vztah se snachou nemusí být bojové pole. S trochou empatie, trpělivého nadhledu a taktiky můžete vytvořit harmonii, která potěší vás i celou rodinu. Ocitnout se v roli tchyně nebývá snadné, a možná tápete, jak se chovat v některých situacích. Zásadní je uvědomit si, že domácnost vašich dětí je jen jejich. A i když na vás při návštěvě jdou mdloby z nepořádku, který v bytě mají, […]
6 tipů, jak ustát stres těchto dní
Také se vás před Vánoci zmocní šílenství, že musíte stihnout sehnat všechny dárky, uklidit celý byt, napéct cukroví a navodit patřičnou atmosféru, i když už téměř padáte únavou? Udělejte to letos jinak! Skutečně musíte prožívat takové nervy? Odpověď je prostá a potřebujete ji slyšet: Nemusíte! Možná jste si na sebe upletla bič z přehnaných nároků, a domníváte se, že to všechno […]
Už se zase smějeme
Nikdy bych nevěřila, že se má vlastní dcera ke mně dokáže obrátit zády, ale stalo se. Trvalo dlouhé roky, než ke mně znovu našla cestu. Klárka byla moje první i poslední dítě, můj celý vesmír. Byla jsem mladá, zamilovaná, a věřila jsem, že život bude krásný. Jenže sny se někdy rozplynou dřív, než se člověk stihne nadechnout. […]
Jak i vám může zobat z ruky?
Každý muž potřebuje cítit obdiv. Pokud chcete, aby vám váš drahoušek neutekl za jinou, pravidelně ho chvalte a patřičně odměňujte. S mužem je to jako s holubem. I holuba jde naučit mnohým kouskům, jen je třeba ho odměnit ve chvíli, kdy udělá něco správně. Holoubkovi tak dojde, že další zrnko dostane, když to znovu dobře zopakuje. Nic byste ho nenaučila, kdybyste ho […]
Cestování
Kouzlo vánočních trhů kolem nás
Vydejte se na jeden den nebo nebo ještě lépe na víkend do krásných evropských měst. Bratislava: malý trh s velkým srdcem Na Hlavním náměstí se potkává historie s pohádkovou atmosférou. Ke svařenému vínu si dejte lokše s povidly nebo pečené klobásy, a když se projdete až k Dunaji, uvidíte město ozdobené tisíci světýlky. Bratislavské trhy nejsou největší, ale patří […]
Báječný Silvestr v Evropě
Už vás omrzelo slavit Silvestra jen ve své domovině? Máme pro vás několik tipů, jak strávit velkolepý den za hranicí těch docela všedních dní. V mnoha evropských velkoměstech si užijete skutečně hodně zábavy. Londýn – Silvestrovská noc na Temži: skvělý zážitek na celý život Asi ten nejúžasnější Silvestr v Evropě můžete strávit v Londýně, kde je pro […]
Nejkrásnější adventní trhy Evropy
Přinášíme vám ty nejlepší tipy, kam vyrazit na vánoční trhy jen kousek od českých hranic! Vyberte si od těch největších a nejproslulejších, až po méně známé, ale o to malebnější. Na každém z nich na vás dýchne pravý duch Vánoc. Bratislava Udělejte si výlet na vánoční trhy do Bratislavy! Slovenská metropole se tu promění v jeden velký sváteční příběh.Ulice historického centra se rozzáří světýlky, […]
Naše nejkrásnější vánoční trhy
V různých městech naší země už lákají vánoční trhy svou zářivou výzdobou. Budeme si opět vychutnávat tu nádheru a k tomu poslouchat koledy a ochutnávat různé dobroty. Vánoční kolonády Překrásnými vánočními trhy září lázeňské město Karlovy Vary, trhy se tu konají od 29. listopadu do 1. ledna. A pozadu nezůstávají ani Mariánské Lázně. Zdejší krásná výzdoba přímo vybízí k tomu procházet se kolonádou […]
Krása a zdraví
Jak se dají prodloužit krátké nehty?
Mnohé tento problém známe: jakmile jsou nehty delší, často se trhají, lámou nebo štěpí. S novou trendovou manikúrou však i krátké nehty budou opticky vypadat delší! Novinka, která vede: italská manikúra V současnosti je mezi profesionály v nehtovém umění opravdovým favoritem. Obecně totiž platí, že tento typ manikúry dokáže i z krátkých nehtů opticky udělat dlouhé. Je to skvělý způsob, jak vizuálně prodloužit […]
Hydratační krémy v zimě?
Pleť je jako ochranný štít. Vyživená a hydratovaná se s výkyvy teplot, mrazem, větrem i suchým vzduchem vyrovná lépe. O hydratačních krémech se dříve tradovalo, že voda v nich obsažená v zimě v pleti zamrzne a způsobí její popraskání. To ale není pravda. V zimě bývá pleť obvykle celkově sušší, někdy je i napjatá a mohou se na ní tvořit suchá místa. Proto je potřeba jí […]
Zdraví vlasů začíná v kuchyni
Žádná zázračná pilulka vám nemůže zajistit krásné vlasy. Takovou moc má jedině vhodně zvolená strava. Mít krásné a silné vlasy není jen otázka genů nebo drahé kosmetiky. Velkou roli hraje to, co jíte každý den. Strava bohatá na vitaminy, minerály a kvalitní bílkoviny dokáže vlasům dodat lesk, sílu i odolnost. Než investujete peníze do předražených preparátů, zkuste vytěžit […]
I krémy potřebují péči. Některým svědčí lednice
Používáte je denně a nevěnujete jim pozornost. Tedy do doby, než se zkazí. Přitom to tak nemusí skončit. Krémy jsou v podstatě takové malé zabalené zázraky, které hýčkají vaši pokožku. Jenže také něco stojí. Abyste ušetřila a nevyhazovala zbytečně z půlky plná balení, musíte se o krémy dobře starat. Pak vydrží déle a neztratí sílu.  Do koupelny je raději nedávejte […]
Magický svět
Věděla jsem, že to bývalo květinářství!
Když jsem přijela poprvé do Španělska, cítila jsem se jako doma. Procházela jsem se uličkami, zdály se mi tak známé. Snad z minulého života? Horké sluneční paprsky, jasně modrá obloha, slaná voda a pláže mě vždycky přitahovaly. Procestovala jsem toho opravdu hodně, myslela jsem si, že mě už na cestách v mých padesáti letech nemůže nic překvapit. Přesto […]
Tajemná, ale spolehlivá kouzla našich babiček
Za dávných časů, kdy se šeptaná slova nesla ranní rosou a plamen svíčky byl branou mezi tajemnými světy, nebylo kouzlení ničím neobvyklým. Moudré ženy vplétaly zaříkávadla do každodennosti tak přirozeně, jako když si dnes vaříte čaj. Ranní rosa má léčivou moc Staré čarování našich babiček mělo blízko k modlitbě i k poezii, a přesto v […]
Probuďte svou ženskou intuici
Vaše intuice je jako neviditelný pomocník, který vám šeptá pravdu, když váháte. Poradí vám i vás varuje před nebezpečím skrze vaše pocity, vize či sny. Poslouchat svůj šestý smysl se vyplatí…   Každá žena má svůj neomylný radar v podobě šestého smyslu, jen ho spousta z nás často nevnímá nebo přehlíží. Dobrá zpráva je, že ho […]
Nejlepší Vánoce podle hvězd
Naplánovat Vánoce tak, aby si je užili všichni, není snadné. Každý má totiž trochu odlišné představy. Jak si znamení zvěrokruhu představují svou adventní idylku? A čemu se raději vyhněte, aby byly vaše svátky ty nejkrásnější? Beran (21. 3. – 20. 4.) Nenuťte ho vysedávat s cukrovím u pohádek. Jeho ideální Vánoce zahrnují sporty a dobrodružství, nebo aspoň adrenalinové nákupy na poslední […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Při záplavách na Sumatře umírali lidé! Vědci se bojí i o ohrožené orangutany
21stoleti.cz
Při záplavách na Sumatře umírali lidé! Vědci se bojí i o ohrožené orangutany
Na podzim 2025 postihly indonéský ostrov Sumatru záplavy a sesuvy půdy. Následky tohoto neštěstí jsou hrozivé. Počet obětí přesáhl číslovku 1000. Další tisíce lidí jsou zraněných. Mnozí zůstávají nezv
Nedovolte mozku stárnout
panidomu.cz
Nedovolte mozku stárnout
Každý, komu je přes 25 let, by měl pravidelně procvičovat mozkové závity. Od tohoto věku se totiž začíná zhoršovat paměť.   Možná máte problém vzpomenout si na jméno kolegy z práce. Nebo marně v paměti lovíte název knížky, kterou jste nedávno přečetli. Je to opravdu tak, s věkem jako kdyby se paměť rozhodla stávkovat.  
Hroutí se Kaňokové i vztah s kameramanem?
nasehvezdy.cz
Hroutí se Kaňokové i vztah s kameramanem?
Herečce ze serálu Ratolesti Beátě Kaňokové (36) se hroutí život pod rukama! Alespoň tomu vše nasvědčuje. Někteří kolegové herečky si všímají, že poslední dobou není ve své kůži. Je pohublá a působí
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Rozsviťte Vánoce!
epochaplus.cz
Rozsviťte Vánoce!
Vánoce jsou krásné svátky, mají však jednu nevýhodu. U nás na severní polokouli jsou právě v době, kdy je většinu dne tma! Jak je udělat jasnější a rozzářenější, když nám nepomůže slunce? Odpověď je jasná! Zimní slunovrat znamená, že se den bude konečně prodlužovat! Ovšem jen velmi pozvolna, slunce a světlo je třeba promyšleně lákat
Tchyně je naším andělem strážným
skutecnepribehy.cz
Tchyně je naším andělem strážným
Tchyni jsem měla velice ráda. Brala jsem ji jako druhou maminku. Když tragicky zahynula, dostala jsem několik znamení. Když mi bylo třicet dva let, začala jsem chodit s Vaškem. Byl jedináček, navíc mu zemřel otec. Ani si ho nepamatuje. O to silnější pouto měl se svou maminkou. Ta mě hned při seznámení objala a políbila
Hotel Spöl v Livignu otevírá novou kapitolu alpského wellness
iluxus.cz
Hotel Spöl v Livignu otevírá novou kapitolu alpského wellness
Po období rozsáhlé rekonstrukce se Hotel Spöl v Livignu znovu otevřel pro zimní sezónu hostům – a vrací se silnější, krásnější a promyšlenější než kdy dřív, a to ačkoli celá rekonstrukce ještě nebyla
Vraždění Medicejských zpackal pomstychtivý kněz
historyplus.cz
Vraždění Medicejských zpackal pomstychtivý kněz
„Signálem k útoku bude cinknutí zvonku při pozdvihování při mši,“ shodnou se spiklenci. Oči věřících budou zbožně sklopeny k zemi a oni budou moct jednou provždy skoncovat s vládou Medicejských ve Florencii. Úkladná vražda v kostele je ale příliš velké sousto…   Florencie je republikou, ale má svého nekorunovaného krále. Lorenzo Medici (1449–1492) jde ve šlépějích svého velkého
Největší cirkus světa nadchl Čechy
epochalnisvet.cz
Největší cirkus světa nadchl Čechy
V cirkusovém stanu, dlouhém 180 metrů, člověk neví, kam upřít zrak dřív. Jsou tu tři manéže, dvě jeviště i 400 metrů dlouhá okružní dráha, stěny lemují klece zvěřinců a pod kopulí se lesknou hrazdy artistů.   Na počátku 20. století je to už 20 let, co se ve Spojených státech zrodil největší cirkus světa Barnum &
Obří stopy v půdě: Jsou důkazem existence bigfoota?
enigmaplus.cz
Obří stopy v půdě: Jsou důkazem existence bigfoota?
V místech, kde jsou hlášena opakovaná pozorování bigfoota, se občas objevují podivné otisky v bahně. Připomínají lidské stopy, jsou však výrazně větší. Kryptozoologové je považují za možný důkaz exist
Nakládaní utopenci
tisicereceptu.cz
Nakládaní utopenci
Naložit si doma utopence není žádná věda, ovšem nutně potřebujete dvě základní věci – kvalitní buřty a poctivě kyselý lák. Ingredience cca 20 špekáčků 3 feferonky 4 cibule 5 kyselých okurek
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz