Suroviny:
4 plátky telecího ossobuca po 200 g
30 ml olivového oleje
1 červená cibule
2 stroužky česneku
70 g hladké mouky
150 ml suchého červeného vína
250 ml hovězího vývaru
1 rajče
400 g nakrájených rajčat
2 bobkové listy
1 lžička krystalového cukru
sůl podle chuti, milovníci pikantních jídel mohou přidat i pepř
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C.
Ve velkém pekáči rozehřejte olej a na středním plameni opékejte cibuli a česnek 8–10 minut dozlatova. Vyjměte a dejte stranou.
Telecí poprašte moukou, přebytečnou oklepněte a ve zbylém oleji zprudka opékejte 3–4 minuty dohněda.
Vraťte do hrnce česnek a cibuli, zalijte vínem a vařte asi 2 minuty.
Přidejte vývar, rajčata, bobkové listy, cukr, sůl a promíchejte.
Zakryjte a nechte dusit v troubě asi dvě hodiny doměkka, jednou obraťte. Podle potřeby podlévejte.
Podávat můžete s křupavým bílým pečivem, ale hodí se k němu i rizoto ochucené šafránem. Chcete-li ossobuco vylepšit, můžete k cibuli a česneku po chvíli přidat kolečka z poloviny mrkve a nakrájený řapík celeru.