Jejich omamně lákavá vůně se bude linout po celé kuchyni! Tak na nic nečekejte a upečte si s námi pohádkové buchty!
Na těsto:
500 g hladké mouky
75 g cukru krupice
250 g mléka
4 žloutky
150 g másla
40 g kvasnic
5 g soli
citronová kůra (1 citron)
Maková náplň:
50 g cukru krupice
125 g mléka
15 g másla
2,5 g mleté skořice
půl špetky mletého hřebíčku
125 g jemně namletého máku
citronová kůra (1 citron)
25 g rozinek v rumu
špetka soli
Tvarohová náplň:
200 g tvarohu v kostce (není tolik řídký)
55 g cukru krupice
20 g bílků
citronová kůra (1 citron)
40 g rozinek v rumu
Krok za krokem:
1. Do misky dáme trochu vlažného mléka, lžíci cukru a trochu mouky, rozdrobíme kvasnice a rozmícháme. Necháme vzejít kvásek (cca 10–15 minut).
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a zbytek cukru, citronovou kůru a změklé máslo. V mléce prošleháme žloutky a vlijeme do mouky, přidáme kvásek a zpracujeme lehce lepivé těsto.
2.Těsto poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Trvá to hodinu až dvě.
Maková:
Namletý mák zavaříme v mléce s máslem, až zhoustne. Přidáme cukr, skořici, hřebíček, citronovou kůru, špetku soli a rozinky v rumu.
Tvarohová:
Tvaroh smícháme s bílkem, cukrem, vmícháme důkladně propláchnuté a v rumu namočené rozinky (asi na půl hodiny) a nakonec přidáme strouhanou citronovou kůru a rum. A vše vymícháme do hladkého krému.
3.Vykynuté těsto na buchty rozválíme asi na 8 až 10 mm. Rozkrájíme na čtverce 6 × 6 cm, do středu naneseme náplň a pečlivě zabalíme.
4. Vytvarujeme si vždy takový raneček, kdy všechna náplň je uvnitř. U tvarohové náplně dáme pozor, aby nevytékala.
5. Do pekáčku dobře vymazaného máslem skládáme buchty spojem dolů. Každou buchtu pomažeme rozpuštěným máslem nebo sádlem. Po naplnění pekáčku buchty lehce zalijeme zbylým máslem nebo sádlem a necháme vykynout.
Buchty kynutím a pečením nabydou, takže netřeba se obávat drobných dírek, ty se zaplní. Pekáč přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 30 minut.
6. Vykynuté buchty pečeme v rozpálené troubě asi 25 až 30 minut. Po upečení je ještě horké vydatně potřeme směsí rozpuštěného másla a rumu. Nakonec je pocukrujeme moučkovým vanilkovým cukrem.
Aby se povedly hned na poprvé
Trouba musí být předehřátá
Pokud je trouba málo vyhřátá, může se stát, že z buchet vyteče náplň, protože těsto bude ve vlažném prostředí pokračovat v kynutí.
Hnětení je důležitý proces
Těsto vám může zpočátku připadat příliš řídké, ničeho se ale nebojte a pokračujte v hnětení, mouka přebytečnou vlhkost postupně nasaje. Správně propracované těsto poznáme tak, že je hladké, nechytá se mísy nebo válu a vytvářejí se na něm bubliny.
Netradiční náplně
Na čokoládovo-oříškovou, stačí smíchat nastrouhanou čokoládu a oříšky s trochou másla, kakaa a sněhem ušlehaným z bílků. Do buchet se hodí také čerstvé ovoce, třeba vypeckované meruňky, ostružiny nebo borůvky.
Těsto nasákne ovocnou šťávou a uvnitř buchty vám zůstane malá dutina, to ale nevadí. Pokud není ovoce dost sladké, dosladíme ho cukrem.