Suroviny:
500 g telecí svíčkové
80 g parmské šunky
10 lístků šalvěje
2 lžíce másla
100 ml suchého vílého vína
sůl
Postup:
Maso nakrájejte na tenké, půlcentimetrové plátky a jemně je rozklepejte nejlépe obrácenou, hladkou stranou paličky a mezi potravinovými fóliemi nebo papíry na pečení.
Na každý kousek položte půl plátku parmské šunky, lístek šalvěje a spíchněte párátkem. Rozehřejte máslo a připravené plátky masa na něm zprudka osmahněte po obou stranách dozlatova, zhruba 2 minuty po každé straně.
Začněte na straně se šalvějí, přitom maso na horní straně osolte. Až se opeče maso i po druhé straně, podlijte je vínem.
Pokračujte v zahřívání pánve, dokud se víno téměř nevypaří. Odstavte a nechte maso 2 minuty odpočinout. Vyjměte párátka a podávejte.
Saltimbocca je tradiční italské jídlo, jehož název vyslovujeme slatimboka, což v italštině znamená „skočí do pusy“ a je odvozeno z italských slov saltare, což znamená skákat a bocca čili pusa. Tím se vyjadřuje, jak lahodné to jídlo je.
Existuje mnoho variací tohoto pokrmu, ale správná je jen ta z telecího masa. Jistě je můžete nahradit vepřovým nebo kuřecím, ale nebude to ono. Za vyzkoušení ale rozhodně stojí varianta s lilkem nebo houbami, kterou ocení vegetariáni.
Fotograficky by tenhle pokrm mohl vypadat úžasně! Už si to představuji na talíři. Tu variantu s lilkem si určitě vyzkouším, zní to zajímavě i pro vegetariány.
Skvělý recept! Italskou kuchyni miluju a těším se, až vyzkouším tento originální pokrm s telecím masem. Ta kombinace s parmskou šunkou je geniální.
Četla sem o saltimbocce a vypadá to fakt skvěle! Určitě to zkusim udělat doma, telecí maso je trochu dražší, ale proč si nedopřát něco dobrého.
Saltimbocca zní fakt dobře, ale v Plzni se telecí marně hledá. Budu muset zkusit tu verzi s kuřecím, snad to bude taky mňamka. Díky za tip!