Suroviny:
1 kg brambor
300 g hladké mouky + trochu na posypání
2 lžíce sádla
1 celá kachna
1 lžíce soli
1 lžička kmínu
400 g červeného zelí
Postup:
Kachnu omyjte pod tekoucí studenou vodou a dobře osušte. Osolte ji jak zvenku, tak zevnitř a ze všech stran posypejte kmínem. Vložte ji do zapékací mísy, přikryjte víkem nebo alobalem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
Pečte zhruba 2,5 hodiny. Během pečení ji občas polejte výpekem. Na posledních 15 minut zvyšte teplotu na 200 °C a sundejte víko, kůže zezlátne a vypeče se krásně dozlatova.
Zatímco se kachna peče, připravte si těsto na lokše. Studené uvařené brambory prolisujte najemno a k nim postupně přidávejte mouku tak, aby vzniklo hladké nelepivé těsto.
Z něj vytvořte stejně velké kuličky a ty vyválejte na pomoučené pracovní ploše na tenkou placku.
Vkládejte do rozpálené suché pánve a pečte 2–3 minuty z každé strany. Hned po upečení lokše lehce potřete rozpuštěným sádlem. Podávejte s kachnou, se zelím a polité výpekem.
Tip!
Co takhle vyzkoušet kachnu pečenou přes noc? Troubu nastavte na 90 °C a maso pečte 12 hodin. Výsledkem bude lahodná kachna.