Za tento strom vděčíme Karlu Velikému, který jej v dávných dobách přivezl z Indie. K léčebným účelům se používají nejen ořechy, ale také listy.
Vlašské ořechy jsou velmi ceněny nejen pro svoji vynikající chuť, ale také pro vysoký obsah důležitých látek. Mají obrovskou výživnou hodnotu. Obsahují více jak 70% tuků, 18 % proteinů a 3 % sacharidů.
Tuky v sobě skrývají velké množství různých nenasycených mastných kyselin, flavonoidy, třísloviny, vitaminy skupiny B, vitamin C a E. Ze stopových prvků je to především draslík, fosfor a hořčík.
Kvůli nízkému obsahu cukrů se ořechy hodí pro diabetiky a pro svou výživnou hodnotu jsou ceněné také vegetariány.
Pravidelná konzumace vlašských ořechů (stačí 5 ořechů denně) působí pozitivně na různé negativní psychické stavy, jako je deprese, stres, podrážděnost, úzkost, strach apod. Je to výborná potrava pro náš mozek. Podporují myšlení a schopnost koncentrace.
Vlašské ořechy pomáhají také odstraňovat únavu a předcházet vzniku srdečních onemocnění.
Čistí krev a odpuzuje parazity
Čaj z listů silně čistí krev a je výborným prostředkem na různé kožní problémy. Má blahodárný vliv na žaludek a střeva, zlepšuje trávení, užívá se při žloutence a cukrovce.
Ořešák má antiseptické účinky, proto se také používá ke kloktání a výplachům ústní dutiny, je účinný proti kašli. Zevně se používají obklady, které vytahují hnis z otevřených ran a vředů a hojí otoky.
Koupel s výluhem z listů snižuje nadměrné pocení a je možné ho použít i při silném vypadávání vlasů. Výluhem masírujeme pokožku hlavy. Naši předkové jej používali také jako účinný prostředek proti vším a dalším parazitům. .